Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Info biro ]

06. 11. 2020. 16:02   >>  16:02 1

JEDINI U CG

Predstavljen milion i po eura vrijedan projekat CEBIMER

Centar izvrsnosti za biomedicinska istraživanja (CEBIMER), jedini u Crnoj Gori, predstavlja ozbiljan početak naučno-istraživačkog rada u toj oblasti, saopšteno je na press konferenciji koju je Centar organizovao povodom svog osnivanja. Radi se, naime, o milion i po eura vrijednom projektu započetom u januaru tekuće godine, a koji povezuje istraživače Univerziteta Crne Gore (UCG) i kliničare, odnosno naučno-istraživačke i kliničke laboratorije u Crnoj Gori.

Ovaj trogodišnji projekat fokusiran je na saradnju i sa naučnom dijasporom i sa partnerima, ali i na profesionalni razvoj mladih crnogorskih istraživača.

"Institut dr 'Simo Milošević' i svi mi koji smo uključeni u ovaj projekat veoma smo ponosni, jer je ovo prvi put u istoriji naših 70 godina rada da smo dobili na tenderu Centar izvrsnosti biomedicine, koji je jedini takav u Crnoj Gori. Vi znate da je Instutut brend i lider zdravstvenog turizma, i meni je izuzetno drago da danas kažem da je krenula izrada strategije o zdravstvenom turizmu, gdje su naši stručnjaci sa Instituta radili jedan veliki dio strategije Pametne specijalicazije koju je usvojila EU. Mi smo svih ovih godina radili na tome, i željeli smo da se to prepozna, jer, bez lažne skromnosti, to je nešto što mi radimo najbolje u regionu, a možda i u ovom dijelu Evrope", kazala je dr Gordana Rajović, direktorica Instituta "dr Simo Milošević".

Centar izvrsnosti je, prema njenim riječima, podigao ljestvicu Institutu kada je posrijedi razvoj zdravstvenog turizma.

"Kao prvo, uveli smo novu medicinsku metodu koja je registrovana od strane Ministarstva Zdravlja a to je membranska afereza, to radimo u cilju preventive što će na duži vremenski rok pokazati efekte. Preventiva je, kao što ste upoznati, nešto što mi njegujemo osim fizikalne rehabiltiacije. Drugo, veliki dio našeg stručnog osobolja se uključio , imamo naučne radove, dakle, to je jedan novi entuzijazam i novi kvalitet našeg Instituta, i jako sam zadovoljna i ponosna što smo to uspjeli. Prva stepenica je bila Centar za naučno-istraživački rad , a sad smo se razvili kako u medicinskom tako i u naučnom pogledu", navela je Rajović.

Zahvalivši se Ministarstvu nauke na, kako je kazala, velikoj pomoći, entuzijazmu i podršci koju pružaju, Rajović je istakla značaj ideje povezivanja privrednih preduzeća ali i u prvom redu, umrežavanje privrede i nauke. Upravo spoj dvaju grana za nju predstavlja dobitnu kombinaciju.

"Sa strane Ministarstva nauke mogu da kažem da je program podrške Centru izvrsnosti jedan od najkrupnijih mehanizama podrške naučno-istaživačkoj djelatnosti, ali i inovacijama. Konkretno program CEBIMERa je podržan sa iznosom od blizu milion eura u trajanju od tri godine, i obuhvata nekoliko velikih partnera koji takođe sufinasniraju značajnim sredstvima ovaj program. Stoga je njegova ukupna vrijednost preko milion i po eura", kazala je mr Branka Žižić, generalna direktorica za inovacije i razvoj u Ministarstvu nauke.

U okviru ovog programa, dodala je Žižić, realazivovaće se veoma važna istraživanja na polju medicine, koja se tiču uvođenja jedne nove terapije, i daljih istraživanja vezanih za Afereza terapiju, koja bi mogla da se unaprijed koristi i unaprijedi medicinsku ponudu Instituta Igalo. U istraživanja će se uključiti Medicinski fakultet i KCCG.

"Druga istraživanja se tiču određenih autohtonih biljnih sorti na teritoriji Crne Gore, koja imaju određena medicinska svojstva , ali bi mogla dalje da se koriste za jednu veću paletu što prehrambenih , što suplementnih preparata i proizvoda. Na PMF-u će se takođe raditi na daljim istraživanjima sintetičkih jedinjenja, koja za sada imaju određene medicinske potencijale. Sa naše strane je važno da se unaprijedi naučna zajednica , i da se podigne naučna izvrsnost u ove tri glavne oblasti istraživanja koje podrazumijeva Centar. Važno je i da se omogući transfer istraživanja i dobrih istraživačkih saznanja ka medicinskoj praksi sa jedne strane, a sa druge ka nekim mogućim komercijalnim apsektima u smislu nekih novih prehrambenih proizvoda", poručila je ona.

CEBIMER inače, uz koordinaciju Instituta “Dr Simo Milošević” Igalo, okuplja nekoliko institucija iz oblasti zdravstva, biologije i hemije, između ostalih i Centar za ekotoksikološka istraživanja i Klinički Centar Crne Gore. Institut ima svoj naučnoistraživački centar i tijesno je povezan sa obrazovnom bazom Univerzitata Crne Gore, Medicinskim i Prirodno-matematičkim fakultetom, te Fondacijom za promociju nauke PRONA.

Istraživački program Centra će biti sproveden u partnerstvu sa respektabilnim međunarodnim institucijama (Slovenija, Srbija, Njemačka), zaposliće nekoliko mladih istraživača i saradnika i imaće visok stepen otvorenosti i komunikacije sa obrazovnim, medicinskim, turističkim i drugim poslovnim sektorima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније