Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

РТС [ R.B. ]

04. 09. 2023. 09:02 >> 09:04

REVOLUCIONARNI ALAT

"Gugl" slavi 25. rođendan

Prije tačno 25 godina, 4. septembra 1998. doktoranti Stanford univerziteta Sergej Brin i Lari Pejdž osnovali su preduzeće "Gugl" u Menlo parku u Kaliforniji. Osnovan je kao kompanija koja je trebala da unaprijedi i komercijalizuje algoritam za pretraživanje koji su razvili. Usput je promijenio svijet...

"Gugl", osnovan 1998. godine, donio je mnoge inovacije i promjene u načinu na koji koristimo internet. Evo šest najznačajnih stvari koje je "Gugl" unio u svijet digitalnih tehnologija u posljednjih 25 godina.

Pretraživanje informacija

Gugl je revolucionarizovao način na koji pretražujemo i nalazimo informacije na internetu. Njegov algoritam rangiranja, baziran na PageRank tehnologiji, omogućio je korisnicima da dobiju relevantne i korisne rezultate brže nego ikada prije.

Gugl mape

Lansiran 2005. godine, "Gugl Mape" je promijenio način na koji se orijentišemo i planiramo putovanja, bilo da je riječ o lokalnim destinacijama ili međunarodnim putovanjima.

Android operativni sistem

Guglov mobilni operativni sistem "Android" započeo je svoj život 2008. godine i od tada se razvio u najpopularniji operativni sistem na svijetu, donijevši revoluciju u mobilnoj industriji.

Gugl drajv

Ova usluga za skladištenje i dijeljenje dokumenata bazirana na cloud (oblak) tehnologiji omogućava korisnicima da čuvaju, dijele i grupno rade na dokumentima, tabelama i prezentacijama.

Gugl asistent

Vještačka inteligencija koja korisnicima omogućava da upravljaju svojim uređajima glasovnim komandama, postavljaju pitanja, kontrolišu svoj dom i mnogo drugih funkcija.

Vještačka inteligencija i mašinsko učenje

"Gugl" je bio na čelu inovacija u oblasti vještačke inteligencije i mašinskog učenja. Pomoću svojih algoritama, kompanija je unaprijedila osnovne usluge, kao što su pretraživač i prevodilac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније