Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

01. 04. 2014. 23:29 >> 23:29
1

PUT KROZ VRIJEME

Kinezi ne odustaju od teleportacije

Fizičari sa Univerziteta „Jiao Tong“ u Šangaju prednjače u istraživanju teleportacije i najavljuju nove eksperimente. Uz pomoć lasera i specijalne optičke opreme premještaju fotone i sve su bliži cilju - razbijanju naučno-fantastičnog mita i ostvarivanju "nemogućeg".

Ideja o putovanju kroz vrijeme predstavlja jednu od omiljenih fantazija. Naučnici nastavljaju da istražuju teleportaciju, a kineski fizičari su sudeći prema dosadašnjim rezultatima najuporniji i najavljuju nove eksperimente.

Otkako je čovjek počeo da upoznaje i unapređuje svijet oko sebe, veliki akcenat je uvijek stavljan na brzinu prenosa informacija, a samim tim i na brzinu putovanja nosilaca tih informacija, jer su se u prošlosti poruke prenosile od jedne osobe, grada ili države do one druge.

Već je tada postalo jasno koliko je bitno da poruka, odnosno osoba, stigne u dogledno vrijeme, i da je tako brzina putovanja od krucijalnog značaja za brži i prosperitetniji razvoj civilizacije.

Iako teleportacija još uvijek zvuči kao nedosanjan san iz naučno-fantastičnih filmova, možda i nije toliko daleko koliko se čini.

Teleportacija je moguća. Ali ipak, to se za sada odnosi isključivo na kvantnu teleportaciju.

Uobičajena definicija teleportacije je ona koja kaže da je "teleportacija trenutni ili gotovo trenutni prenos materije sa jedne lokacije na neku drugu lokaciju i to uz pomoć posebnih (paranormalnih) sposobnosti ili primenom tehnologije".

Kineski fizičari su prije nekoliko godina uspjeli da teleportuju fotone na udaljenost od 16 metara, a 2012. su postigli rekord od oko 97 kilometara od početne do tačke teleportacije.

Fizičari sa Univerziteta "Jiao Tong" u Šangaju ponovo pokušavaju da pomjere predmet s jedne do druge tačke, bez fizičkog kretanja i postignu novi rekord.

Prema pisanju magazina Tehnolodži rivju, ideja nije da se teleportuje sam predmet, već informacije koje ga opisuju, odnosno fotoni od kojih se sastoji.

Naučnici koriste lasere i zavidnu optičku opremu kako bi premeštali fotone i sve su bliže cilju, kojim bi ostvarili dosad nemoguće.

I premda ljudi uskoro neće biti teleportovani, ova istraživanja značajno mogu da ubrzaju prenos podataka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније