Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ N1, Srna ]

25. 03. 2024. 14:36 >> 14:36
Čitaj mi:

BIĆE I POLARNE SVJETLOSTI

Stiže solarna oluja: Moguće ometanje telekomunikacija

Stručnjaci za svemirske fenomene očekuju da će efekat solarne baklje stići do Zemlje tokom dana i izazvati geomagnetnu oluju koja bi mogla da ometa telekomunikacije i stvori polarnu svjetlost.

Meteorolozi su objavili upozorenje nakon što je uočena solarna baklja sa površine Sunca, prenio je AP.

Ovo je dobra vijest za lovce na polarnu svjetlost, jer će solarna baklja omogućiti odlično posmatranje aurore.

U upozorenju iz američkog Centra za predviđanje vremena u svemiru navodi se da javnost nema razloga da brine.

Oluja bi mogla da prekine visokofrekventne radio-prenose, kao što je komunikacija između aviona i udaljenih tornjeva za kontrolu saobraćaja.

Prognostičar Džonatan Laš rekao je da većina komercijalnih aviona može da koristi satelitski prenos kao rezervnu opciju.

On je naveo da bi satelitski operateri mogli da imaju problema sa praćenjem svojih svemirskih letjelica, a u linijama električnih mreža mogao bi da bude registrovan određeni nivo "indukovane struje", ali to neće biti količina koju ne mogu da podnesu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније