Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ Politika ]

07. 05. 2024. 13:29 >> 13:29

SAOPŠTIO ROSKOSMOS

Ruski astronauti u šetnji svemirom

U prvom izlasku ove godine u vasionu s Međunarodne stanice u Zemljinoj orbiti, Oleg Kononenko i Nikolaj Čub obavili su nekoliko zadataka.

 

Ruski kosmonauti Oleg Kononenko i Nikolaj Čub prvi put ove godine bili su u svemirskoj šetnji u koju su krenuli s Međunarodne svemirske stanice. U prvoj misiji van stanice u 2024. godini imali su zadatak da instaliraju naučnu opremu na modulu „Poisk”, saopštio je Roskosmos, ruska svemirska agencija.

Zadatak im je bio da otvore izlazni otvor pomenutog modula i da instaliraju opremu predviđenu za naučne eksperimente „Kvarts-M” i „Perspektiva-KM”. Bilo je predviđeno i da na modul „Nauka” instaliraju radar male veličine. Van Međunarodne svemirske stanice proveli su šest sati i 36 minuta.

Dvojica ruskih kosmonauta s američkom koleginicom Lerel O’Hara u šestomjesečnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici krenuli su 15. septembra prošle godine sa kosmodroma u Kazahstanu. Tokom boravka u Zemljinoj orbiti treba da završe čitav niz zadataka, a s obzirom na to da su prilike bile nepovoljne, od 25. oktobra nisu izlazili sa stanice u svemir.

Inače, Međunarodna svemirska stanica sagrađena je u kosmosu krajem prošlog vijeka, a u njenom nastanku učestvovale su institucije iz pet država – NASA (Američka svemirska agencija), Roskosmos (Ruska svemirska agencija), ESA (Evropska svemirska agencija), JAHA (Japan) i CSA (Kanada).

Kosmonauti iz raznih država tokom šestomjesečnog perioda borave na pomenutoj stanici i smjenjuju se dva puta godišnje, a od 2000. do danas ovaj svemirski objekat više puta je proširivan modulima posebne namjene. U posljednje 24 godine više od 3.000 kosmonauta je boravilo na stanici.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније