Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

21. 03. 2013. 10:31 >> 10:23

MIKO SLUŠALICE

Di džej iz podsvijesti

Japanci osmislili slušalice koje, na osnovu raspoloženja, biraju muziku koja nam godi u tom trenutku.

 

Muzičke aplikacije u kojima se mogu napraviti muzičke liste za svako raspoloženje, koje se puštaju zavisno od toga kako se osjećamo u nekom trnutku, već su poznate.

Japanci su otišli korak dalje i osmislili slušalice koje nam 'očitavaju' raspoloženje i u zavisnosti od njega, biraju muziku.

Kompanija "Neurovear" (Neurowear) razvija različite uređaje koji se pokreću snagom moždanih talasa, a posljednji projekt zove s "Miko"(Mico) - muzička inspiracija iz vaše podsvijesti. 

Na prvi pogled, "Miko" su obične slušalice za slušanje muzike. U stvari, sličnije su nekom uređaju iz naučno-fantastičnih filmova nego običnim slušalicama. 

"Miko" slušalice opremljene su sa dva senzora (jedan koji dotiče čelo, drugi - uvo), pomoću kojih očitavaju moždane talase, a aplikacija "Miko" potom procjenjuje trenutno raspoloženje korisnika i, zavisno od njega, bira muziku koju bi korisnik trebalo da sluša. 

Algoritam na temelju kojeg "Miko" predlaže pjesme, razvijen je u saradnji s istraživačima Univerziteta Keio iz Tokija, koji se inače bave istraživanjem reakcija na podražaje. 

Osim što je "Miko" svojevrsni psihoterapeut i lični di džej u jednom, takođe je opremljen i malim ekranom na slušalicama, na kojima simbolično prikazuje kako se osoba osjeća. 

Tako će, kada je korisnik pospan, ispisati niz slova 'Z', a kada je ljut, veliki crveni emotikon.

"Miko" je još u fazi prototipa, ali je izazvao veliku pažnju kada je predstavljen na sajmu "SXSW Interactive" koji se održavao u američkoj saveznoj državi Teksas, pa ne bi trebalo dugo čekati na njegovo komercijalno predstavljanje. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније