Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

22. 11. 2014. 15:30 >> 15:27

BROJ 1

Windows proslavio 29. rođendan

Windows je bio, a i dalje je, operativni sistem broj jedan za desktop sisteme već mnogo godina unazad, a ni Mac OS X, niti Linux, nijesu uspjeli da mu preuzmu ključnu ulogu na ovom polju.

Međutim, da li ste se ikada zapitali kada je sve počelo? Ovo je dobar momenat za takvo pitanje, jer je Windows juče proslavio 29. rođendan.

Prije tačno 29 godina, Microsoft je predstavio Windows 1.0, svoj prvi operativni sistem sa grafičkim interfejsom za korisnike. Windows 1.0 je zahtijevao 256 KB prostora, 512 KB za pokretanje aplikacija, dva dvostrana floppy diska kao i grafički adapter.

Dostupne aplikacije su bile Notepad, Paint, Calculator, Writer i Reversi. Nakon njega, Windows 2.0 je zvanično predstavljen u decembru 1987. godine, a onda su stizali Windows 3.0, Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 i Windows 8.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније