Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

30. 03. 2013. 23:59 >> 00:02

TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Svijet u kojem mozak upravlja kompjuterom

Tehnologija povezivanja kompjutera i ljudskog mozga još je mlada. Ne omogućava telepatiju, niti daje Jodine moći manipulisanja fizičkim predmetima umom, ali daje naznake toga što možemo očekivati u skorijoj budućnosti.

U zadnjih desetak godina puno se govori i piše o napretku tehnologije kroz povezivanje kompjutera i ljudskog mozga (brain-computer interface - BCI), uz stalna obećanja da je ta revolucionarna tehnologija tek na korak do masovne primjene.

Iako je načinjen ogroman napredak u širokom rasponu primjena, od neuroprotetike pa sve do igranja, široj publici je dugo vremena pristup toj naprednoj tehnologiji bio vrlo ograničen.

No, kompanije kao što su "Emotiv Systems" i "NeuroSky" mijenjaju to stanje, pružajući velikom broju prosječnih korisnika niz novih, jednostavnih i pristupačnih EEG uređaja.

Ideja na kojoj počiva BCI zasnovana je na mjerenju naponskih kolebanja, nastalih protokom ionskih struja unutar aktiviranih neurona, pretvaranju tih analognih signala u digitalne, te analizu i identifikaciju dobijenih uzoraka.

Detekcija i analiza moždanih talasa više nije samo u domenu medicinsko-kliničke primjene (elektroencefalografija - EEG), smanjenjem dimenzija uređaja i njihove cijene. Ova tehnologija polako nalazi primjenu u svakodnevnom životu. Uređaji kontrolisani moždanim talasima već pomažu osobama s invaliditetom (kontrola invalidskih kolica, vještačkih udova...) omogućavaju igranje igarica bez pomoći ruku, a nalaze primjenu i u analizi tržišta.

Softver je usko grlo

Zanimljivo je da, iako su ispunjene sve pretpostavke za masovno korišćenje te tehnologije, ona i dalje nije prisutna na širokom potrošačkom tržištu. Postavlja se pitanje zašto još ne vidimo umom kontrolisane kompjutere, televizijske uređaje, telefone, igračke, muzičke instrumente, robote?

Odgovor leži u činjenici da je napredak BCI tehnologije daleko nadmašio razvoj praktičnog softvera koji bi je trebao pokretati. Usko grlo su ljudi, programeri, kako kaže Michio Kaku u svojoj knjizi "Physics of the Future": 'Iako hardver može napredovati eksponencijalno, softver ne može, softver je različit, jer zahtijeva ljude koji će sjesti i napisati kod.'

Upravo tu na scenu stupaju novi, pristupačni i, što je najvažnije, programibilni, EEG naglavni uređaji. Prvi su put programeri dobili pristup tehnologiji koja se može integrisati u gotovo neograničen broj primjena.

Novi uređaji sadrže dvije vrlo bitne karakteristike, mali broj senzora (obično od 1 do 14, više je bolje), kao i mogućnost bežičnog spajanja na kompjutere koji rade s tri najvažnija operativna sistema (Windows, Mac OSX ili Linux).

Jedan od ključnih faktora po kojem se naglavni EEG uređaji razlikuju je broj elektroda (senzora), a tipični medicinski EEG koristi 19 elektroda (a postoje i oni sa 250 ili više elektroda). Veća rezolucija koju daje više senzora znači i veći broj kanala iz kojih se može čitati moždana aktivnost što doprinosi preciznosti kontrole koju korisnik može postići.

Tumačenje misli

EPOC, bežični EEG naglavni sistem kompanije "Emotiv" pomoću svojih naprednih algoritama koji, u stvarnom vremenu, omogućavaju detekciju i tumačenje svjesnih i nesvjesnih misli, emocionalnih stanja, izraza lica, te korišćenje mentalnih komandi u svrhu kontrole aplikacija i igara.

EPOC ima 14 senzora visoke rezolucije (sedam sa svake strane glave, plus dva dodatna za precizno namještanje), te žiroskop koji omogućava preciznu prostornu informaciju, a može poslužiti za kontrolu kamere ili kursora.

Uz uređaj dolaze tri softverska paketa. "Expressiv" služi interpretaciji izraza lica, "Affectiv" prati emocionalna stanja, a "Cognitiv" tumači korisnikove svjesne misli i namjere.

Osim tog softvera, koji omogućava osnovnu funkcionalnost na stranicama proizvođača ima dosta zanimljivih aplikacija, od igara do (amaterskih) naučno-istraživačkih alata, pristupačnih su cijena, a ima i nešto besplatnih. "Emotiv" nudi i napredniji uređaj pod nazivom EEG koji ima sve karakteristike EPOC-a uz dodatnu mogućnost pristupa sirovim EEG podacima.

Programeri se mogu priključiti

Programerima na raspolaganju stoji SDK koji im omogućava direktan API pristup svim prikupljenim podacima iz uređaja, te njihovu obradu i integraciju u nove softverske programe.

SDK podržava programiranje u programskim jezicima C, C++, C#, VB.NET, Delphi i Java, a moguće je napraviti vlastite upravljačke programe u "Labview-u". Osnovna verzija (SDKLite) besplatna je, a naprednijim verzijama cijena se kreće od 200 dolara na više, zavisno od namjene i licence za koju se odlučite.

Kompanija "NeuroSky" nudi tri bežična modela EEG naglavnih uređaja baziranih na istom čipu ASIC, MindSet (199,99 dolara), MindWave (79,99 dolara) i MindWave Mobile (99,99 dolara).

MindSet posjeduje slušalice i mikrofon i dolazi s USB Bluetooth karticom i kompatibilan je s PC, Mac i Android baziranim uređajima. Namijenjen je PC i Mac kompjuterima i koristi radiotalase za komunikaciju, pa dolazi s RF USB-om.

MindWave Mobile radi s PC, Mac, Android i iPhone/iPad uređajima. Pošto ne dolazi sa USB-om. jedini zahtjev je taj da kompjuter ima vlastiti Bluetooth prijemnik.

Iako svi modeli imaju samo jedan senzor moždanih talasa, što donekle ograničava primjenu, moguće je praćenje moždanih talasa delta, theta, alpha, beta i gama, detektirati stepen koncentracije i relaksiranosti, a i treptanje očiju.

Uređaji dolaze u paketu s nekoliko aplikacija, a priličan broj možete kupiti ili besplatno preuzeti s "NeuroSky Online" trgovine, te prodavnica Apple i Android.

Pucanje upravljano umom

Na Kickstarteru je uspješno financirana i multiplayer pucačina u prvom licu pod nazivom "Throw Trucks With Your MInd" , koja koristi MindWave EEG tehnologiju za upravljanje igrom.

Doduše, umjesto više-manje klasičnog oružja visoke razorne snage na koja smo navikli u takvim vrstama igre, igrači u TTWYM koriste samo svoje 'psihokinetske' sposobnosti za svladavanje prepreka i pobjedu neprijatelja.

Igrač može upotrijebiti objekte u okruženju poput bačvi nafte, frižidera, sanduka ili kamiona, te ih bacati na protivnike kako bi ih eliminisao. Sila kojom se objekti mogu bacati zavisi o fokusu igrača, a o njegovoj smirenosti, na primjer, zavisi hoće li usporiti i preživjeti pad s veće visine.

Nisu samo virtualni objekti podložni kontroli umom. "MindWave Mobile" može poslužiti za kontrolu Puzzlebox Orbita, helikoptera igračke, još jednog uspješnog Kickstarterovog projekta.

"NeuroSky" programerima je osigurao besplatan SDK koji podržava sve popularne programske jezike, upravljačke programe, primjere koda i dokumentaciju za nekoliko softverskih platforma, uključujući PC, Mac, pa čak i za niži stepen hardverskih platformi, poput mikrokontrolera.

Za one koji se bave razvojem i proizvodnjom novih uređaja, a žele u njih ugraditi neku od funkcionalnosti koju nudi EEG tehnologija, "NeuroSky" ima proizvod pod nazivom "ThinkGear ASIC Module". To je malena štampana pločica (2,79 puta 1,52 puta 0,25 cm), niske cijene, koja sadrži čip, koji se i inače ugrađuje u sve njihove proizvode.

Iako izgleda da prodor ove tehnologije u svakodnevnu upotrebu ide manje-više kroz zabavne sadržaje, ne treba zaboraviti ni opcije koje može pružiti osobama s invaliditetom, dajući im mogućnost kontrole kompjutera ili kućanskih aparata samo svojim mislima.

Tehnologija povezivanja računala i ljudskog mozga još je u fazi rane mladosti i (još) ne omogućava telepatiju niti daje Jodine moći manipulisanja fizičkim predmetima umom, ali daje naznake onoga što možemo očekivati u skorijoj budućnosti.

(Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније