Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

21. 12. 2014. 09:40 >> 09:37

3D ŠTAMPANJE

Astronautima na ISS ključ poslali mejlom

Posadi Međunarodne svemirske stanice (ISS) zatrebao je ključ, pa im ga je NASA poslala elektornskom poštom. Novi instrument ISS je dobila pomoću 3D štampača, prema nacrtu koji je sa Zemlje stigao mejlom.

Posada ISS-a prvi je put izradila alat putem 3D štampača koji je posebno kreiran za rad u uslovima mikrogravitacije.

Ključ je kreirala komanija "Made in Space" (Napravljeni u svemiru) iz Kalifornije, koja je takođe dizajnirala i štampač. Ovaj posebni 3D štampač već je korišten u svemirskoj stanici, ali samo na crtežima, koji su prije toga testirani na Zemlji.

Ovoga puta instrument je nacrtan i testiran na Zemlji, a crtež je zatim elektronskom poštom poslan ISS-u. 3D štampač je predmet izradio za oko četiri sata, saopštila je kompanija, prenosi Index.hr.

Prototip je najprije ispisan u laboratoriji u Kaliforniji, zatim poslan NASA-i da ga provjeri prije slanja na ISS. Cijeli proces, od koncepcije do izrade, trajao je kraće od nedjelju dana.

Ključ, kao i drugi predmeti odštampani na posebnom 3D štampaču Međunarodne svemirske stanice, biće vraćeni na Zemlju da bi se uporedili s predmetima štampanim na standardnim 3D štampačima.

Dosad je u svemiru pomoću 3D štampača izrađen 21 predmet, ali ovo je prvi slučaj u kojem je nacrt izrađen na Zemlji, a predmet izrađen u svemiru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније