Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

01. 02. 2015. 14:20 >> 14:16

BEZ RIKOŠETA

Švedski sistem otporan na metke

Sistem "Soft Armour", punjen tvrdim keramičkim kuglicama, pokazao se otpornim na metke, a osim toga sprječava i njihovo rikošetiranje.

Tehnologiju zida punjenog keramičkim kuglicama razvio je švedski "Saab". Kako je kompanija saopštila, sistem "Soft Armour" pruža potpunu zaštitu od pancirne municije kalibra 7,62 milimetara i 12,7 milimetara.

„Sistem se zasniva na konceptu kutije punjene keramičkim kuglicama. Sistem je specijalno osmišljen da obezbijedi vojnike od dejstvovanja neprijateljskoj vatrenog oružja, a može da se prilagodi za različite potrebe i ugradi u mnoge postojeće strukture radi zaštite vojnika“, kažu iz te kompanije.

Jedinstveni keramički materijal zaustavlja uobičajene balističke projektile, kao i pancirnu municiju, specijalno pravljenu za probijanje tjelesnih oklopa.

Testiranje je pokazalo da je novi sistem bez problema izdržao 500 ispaljenih metaka kaibra 7,62 milimetara iz velike blizine. Osim toga, nijedan nije rikošetirao.

Isproban je i protiv mitraljeskog zrna kalibra 12,7 milimetara sa 100 metara razdaljine i takođe je bez problema zaustavio sva zrna bez ijednog rikošeta.

(RTS)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније