Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

07. 05. 2015. 16:17 >> 21:01
4

PROJEKAT QVADIS

Cetinje može biti i prijestonica naučne revolucije

Cetinje jeste prijestonica Crne Gore, ali ono bi moglo biti, za nekolike godine, i prijestonica naučne revolucije. Riječ je o naučnoj teoriji našeg uglednog fizičara, Dragana Hajdukovića, koji je danas u prisustvu italijanskog ambasadora Vinćenca Del Monaka, ministarke nauke Sanje Vlahović i italijanskih kolega Marija Gajia i Alberta Vekijata, promovisao projekat Instituta za fiziku, astrofiziku i kosmologiju - QVADIS.

Projekat QVADIS biće test za, kako ističe profesor Hajduković, novu i dalekosežnu, teoriju gravitacionih efekata kvantnog vakuuma.

“Prije deset godina, krenuo sam svojim putem i shvatio da kvantni vakuum, koji nijesam ja izmislio, nego koji postoji u kvantnoj fizici već odavno, utiče na orbite polja u atomu. Ako to važi za atom, onda to važi i za kretanje planeta i njihovih satelita. Otkrili smo planetu UX25, manju, ali sličnu Zemlji, oko koje kruži sličan Mjesec. Putanja satelita te planete je eliptična. Ukoliko dokažemo da ta eliptična putanja rotira, dokazaćemo i efekat kvantnog vakuuma” objasnio je Hajduković, ističući da će time "biti objašnjeni fundamentalni problemi fizike i astrofizike, čime će termini ꞌtamna energijaꞌ i ꞌtamna materijaꞌ postati izlišni".

Prvi rezultati testiranja očekuju se 2018. “Zašto? Moramo čekati, odlučeno je da se čeka. Mada bi i sadašnji teleskopi mogli dati rezultat. Džejms Vebs Tebs teleskop, čudo tehnike, biće lansiran u oktobru 2018", najavio je fizičar.

Ministarka nauke, Sanja Vlahović, ističe da je ovaj projekat izuzetno važan za Crnu Goru.

“Projekat govori o tome da smo stvorili ambijent u kome naši renomirani, ali i mladi, naučnici iz svijeta uspijevaju da nađu svoj put u Crnu Goru, da se vrate u domovinu i da nastave radni angažman. Drugi važan aspekt je da nauka, ipak, otvara sva vrata i da okuplja domaće i međunarodne naučnike”, rekla je Vlahović.

Projekat je podržala i Italija, ukazao je ambasador te zemlje, Vinćenco Del Monako, koji podsjeća da su do sada potpisani brojni sporazumi između naučnih institucija dvije zemlje.

“Uspjeli smo da potpišemo sporazum s naznačajnijom naučnom institucijom u Italiji, Nacionalnim savjetom Italije, koji ima veze sa svim naučnim institucijama svijeta”, rekao je ambasador.

Na čelu naučnog tima projekta su italijanski astrofizičari Mario Gaji i Alberto Vekijato.

"Ako se teorija gravitacionih efekata kvantnog vakuuma pokaže tačnom, posljedice će biti revolucionarne. Naročito ako se ima u vidu da je 30 godina, 30 hiljada naučnika radilo uz milijarde eura na supersimetričnim teorijama koje su se pokazale kao pogrešne. Cetinje će onda biti upamćeno kao kolijevka i prijestonica, ne samo Crne Gore, već prave naučne revolucije", poručio je Hajduković.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

 

Prilog Snežane Radusinović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније