Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

16. 04. 2013. 14:50 >> 14:52

NAKON 10 GODINA

Čip otkriva 70.000 bakterija i virusa

Singapurski naučnici izumili jeftin, tzv. patogeni čip, koji odjednom može da detektuje 70 hiljada virusa i bakterija. Uobičajeni testovi do sada su bili ograničeni na manje od 50 virusa.

Kristofer Vong na razvoju čipa radio je s Martinom Hiberdom. Prije 10 godina, kada su krenuli sa radom, nakon epidemije SARS-a, nije bilo jednostavne metode za određivanje bolesti, a pacijenti su morali da budu u izolaciji, dok testovima nijesu odredili imaju li virus. 

"Uobičajeno je da se pacijenti testiraju na jedan po jedan virus, a svaki test košta od 20 pa do 200 dolara. Ako je neko negativan na svaku bolest, potrošili ste puno novca i još ne znate što mu je", rekao je Kristofer Vong.

"PathChip", na čijem razvoju je radio, može za 450 dolara za 24 sata da otkrije veliki broj patogena, što štedi novac i dijagnostičko vrijeme. 

Čip je trenutno dostupan samo istraživačima, a kroz dvije godine trebalo bi da bude  dostupan za dijagnostičke potrebe. Do tada bi trebalo da dobiju  odobrenja američke agencije za hranu i ljekove, ali i singapurskih vlasti.

Čip radi tako  što se  DNK uzorak pacijenta stavi  za analizu, a posebni algoritam traži tragove svih patogena, čiji su genomi dostupni u javnim bazama podataka. Dodavanjem novih podataka i poboljšanjem programa, i čip će raditi bolje.

Tim  čipom mogu biti otkriveni virusi poput H1N1 ili H7N9.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније