Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Independent, B92 ]

27. 05. 2015. 18:57 >> 21:57

NAUČNO OTKRIĆE

Modifikovani virus uništava ćelije raka

Britanski naučnici otkrili su da genetski modifikovani virus herpesa ubija tumorne stanice, te da se stanje pacijenata liječenih tim virusom značajno popravilo.

Specijalisti Kraljevske bolnice Marsden i Instituta za istraživanje raka u Velikoj Britaniji na tragu su velikog otkrića. Otišli su korak dalje u razvoju lijeka protiv raka. Pacijenti koji su imali agresivne maligne melanome, nakon terapije modifikovanim virusom herpesa živjeli su u prosjeku 20 mjeseci duže od onih koji nijesu dobili taj lijek. 

Kod drugih pacijenata rezultati su bili skromniji, ali pošto je riječ o prvoj studiji te vrste, istraživači se nadaju da će u budućnosti biti mnogo bolji. 

Metod poznat kao viralna imunoterapija funkcioniše tako što se ćelije kancera napadaju genetski modifikovanim virusom, tako da ne može da se širi na zdrave ćelije. 

Virus nastavlja da se razmnožava unutar ćelija raka i iznutra ih uništava. Istovremeno, druge genetske modifikacije virusa stimulišu reakciju imunog sistema da napadne i uništi tumor. 

Drugi oblici imunoterapije koji se služe antitijelima već su pokazali dobre rezultate. Postoji nada da će se ta dva tretmana koristiti kombinovano. 

Vođa studije i profesor bioloških terapija kancera, Kevin Harington, , smatra da bi ovaj vid liječenja mogao da postane dostupan u roku od godinu dana u mnogim zemljama. 

“Nadam se da je ovo prvi znak da ćemo u budućnosti imati mnogo načina da se borimo protiv kancera”, rekao je on. 

Studija koja je objavljena u stručnom časopisu “Journal of Clinical Oncology” uključila je 436 pacijenata. Više od 16 odsto njih reagovalo je na tretman poslije šest mjeseci u poređenju s 2,1 odsto onih koji su dobili kontrolnu terapiju. 

Neki su dobro reagovali i poslije tri godine od primanja terapije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније