Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

punkufer.hr

12. 11. 2015. 15:41 >> 15:30

OSVAJA SVIJET

Japanski viski koji pobjeđuje Škote

Japan – nova prijestonica viskija? Zvuči neobično, ali je istinito.

Iako većina nas za to nije znala, japanski viskiji danas imaju visok rejting, te izazivaju velike promjene u hijerarhiji premium segmenta širom svijeta. Od 2000. godine "Nikka" viski zauzima ključnu ulogu i širom Europe - autentičan po stilu, predstavlja istinski izričaj japanske kulture, mješavinu modernog i tradicionalnog, jednostavnosti i profinjenosti.

Priča o nastanku "Nikka" viskija kreće davne 1918. godine, kada je mladi Masataka Taketsuru, kojeg se danas smatra za "oca japanskih viskija" poslan u Škotsku kako bi otkrio 'tajne proizvodnje popularnog alkoholnog pića.

U Škotskoj, Masataka Taketsuru je upoznao Ritu Kovan, koja je postala njegova žena i muza, a koja ga je kasnije inspirisala da 1934. godine na ostrvu Hokaido izgradi Joiči (Yoichi), svoju prvu destileriju. Velik uspjeh omogućio mu je izgradnju i druge destilerije, Mijagikjo (Miyagikyo), na ostrvu Honšu 1969. godine.

Danas je "Nikka" najcjenjeniji i najprodavaniji japanski brand whiskyja u Europi s osvojenim prestižnim nagradama na ocjenjivanjima, gdje se redovito plasira ispred škotskih viskija. Badel 1862 je nedavno u svoj program najpoznatijih svjetskih brandova jakih alkoholnih pića uvrstio i šest različitih "Nikka" viskija, pa smo krenuli u testiranje, vođeni stručnom rukom njihove Brand Ambasadorke i stručnjaka za jaka pića, gospođu Sajumi Ojama.

"Yoichi Single Malt" je viski proizveden u destileriji istog naziva. Sa slanim (blizina mora) i delikatnim aromama treseta, mirisom breskve i sušenog voća, te orašastim aromama "Yoichi" je istinsko otkriće za sve one koji su u potrazi za beskompromisnim viskijem.

"Miyagikyo Single Malt" je blag i delikatan, lagan, a ipak intenzivan, predstavlja fini uvod za sve one kojima su japanski viskiji novina. Voćan, citrusast, idealan za uz kamin i finu cigaru.

Blend dva "Nikka Single Malt whiskyja", "Taketsuru Non Age", kombinacija je jakog karaktera "Yoichia" s elegancijom i preciznošću "Miyagikyo Singl Malta". Istovremeno muževan i ženstven, tradicionalan i inovativan, ovaj izvanredni "Pure Malt" viski je dostojno priznanje za Masataka Taketsuru, osnivača kompanije. Zanimljivo je da je u Japanu rasprodan jer ga se pije u najpoznatijoj sapunici!

Iz asortimana "Nikka" viskija koje je Badel 1862 uvrstio u distribuciju, tu je i "Nikka From the Barrel - Blended Whisky", koji objedinjuje ekspertizu najvećih "Nikka" stručnjaka. Intenzivan i raskošan, snažan, ali ipak kontrolisan, ovaj ambiciozni Blend s visokim procentom alkohola, jednostavno nameće svoj vlastiti stil i apsolutna je perjanica ovoj maloj, ali moćnoj četi!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније