Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

04. 05. 2016. 23:38 >> 23:23

"LESEDI LA RONA"

Pronađen dijamant veličine teniske lopte

Dijamant "Lesedi la Rona", koji je velik kao teniska lopta i čija vrijednost bi na aukciji mogla da dostigne 70 miliona dolara, drugi je najveći dijamant ikada pronađen.

Najveći dijamant ikada pronađen je "Kalinan" (Cullinan) od 3.106,75 karata, pronađen 1905, a drugi je "Ekselcior" (Excelsior) od 995,2, nađen 1893. Oba ta dijamanta nađena su u Južnoj Africi.

Na spisku najvećih dijamanata se nalaze i "Zvijezda iz Sijera Leona" (Star of Sierra Leone) od 980 karata iz 1972. godine i Neporedivi dijamant (Incomparable Diamond) od 890 karata iz Konga.

Aukcijska kuća Sotbi planira da ponudi "Lesedi la Rona" na prodaju 29. juna u Londonu.

Dijamant je pronađen u novembru prošle godine u Bocvani, u rudniku kanadske kompanije "Lucara Diamond", a njegovo ime znači "naša svjetlost".

Sotbi je naveo da bi neobrađeni dragulj "izuzetne prozračnosti" mogao da ima do sada najbolji kvalitet obrade dijamanta.

Upravnik juvelirskog odjeljenja aukcijske kuće Sotbi Dejvid Benet nazvao je pronalaženje dijamanta "otkrićem života", a predstojeću aukciju jedinstvenom.

"Ne samo da je nebrušen najvišeg stepena u veličini i kvalitetu, već nijedan sličnog obima do sada nije ponuđen na javnoj aukciji", rekao je Benet.

"Kalinan", najveći do sada dijamant, isječen je na devet djelova i nalaze se na britanskoj kraljevskoj kruni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније