Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Beta [ Objavila R.B. ]

30. 12. 2016. 23:20 >> 22:56

VILIJAM SALIS

Umro jedan od tvoraca kinder jajeta

Vilijam Salis, jedan od tvoraca "kinder" jajeta, umro je u 83. godini u Paviji, na sjeveru Italije, saopštila je danas njegova fondacija za mlade "Color your life".

Zaposlivši se 1960. godine u kompaniji Ferero (Ferrero), Salis je postao "desna ruka" njenog vlasnika Mikelea Ferera, tvorca čuvenog čokoladnog namaza "nutele", koji je umro prošle godine.

Tokom 70-tih godina prošlog vijeka, industrija čokolade nastojala je da stvori nešto što bi zamijenilo tradicionalna čokoladna jaja za koja su se kalupi koristili samo u vrijeme Uskrsa, dok su u drugim periodima godine bili neaktivni.

Tako je nastalo "kinder iznenađenje" (Kinder Surprise), čokoladno jaje s plastičnom kutijicom u obliku kapsule u kojoj se nalaze male igračke na rasklapanje.

Kompanija Ferero prodala je za 40 godina više miljardi "kinder" jaja, a svakog mjeseca proizvodila je onoliko jaja koliko bi moglo da stane na 400.000 kvadratnih metara Makroplaže Monterej u Meksiku.

Salis je u penziju otišao 2007. godine, a 400.000 eura koje je dobio prilikom odlaska uložio je u osnivanje fondacije "Color your life" (Oboji svoj život), posvećene talentovanim mladim ljudima starosti od 13 do 18 godina, navode italijanski mediji.

Na ogroman uspjeh i popularnost "kinder" jaja sjenku je bacilo nekoliko tragičnih slučajeva, kao što je smrt troipogodišnje djevojčice iz Tuluza od posljedica gušenja igračkom, ali je tužilaštvo poslije istrage oslobodilo odgovornosti kompaniju Ferero.

"Kinder" jaja zabranjena su u SAD na osnovu zakona iz 1938. godine, kojim se ne dozvoljava stavljanje predmeta u prehrambene proizvode, a ovog ljeta zabranio ga je i Čile u okviru nove kampanje protiv gojaznosti. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније