Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

12. 02. 2013. 09:13 >> 09:25

nova studija

Mobilni telefoni - naša opsesija

Prosječan korisnik mobilnog telefona svakih šest minuta provjerava svoj telefon, u prosjeku 150 puta na dan. Ljudi prime ili odbiju 22 poziva na dan.

 

U studiji koju je naručila kompanija "Nokia" dokazano je da većina nas i prije umivanja ujutru provjeri svoj mobiolni  telefon, zato što gasi alarm. Mobilni je i posljednje što pogledamo prije spavanja, takođe zbog navijanja alarma. 

Tokom 16 sati, koliko smo u prosjeku dnevno budni, primimo ili pošaljemo oko 23 poruke, a provjerimo koliko je sati 18 puta.

Studija koju je sproveo konsultant za tehnologiju Tomi Ahonen pokazala je da prosječan korisnik napravi ili primi tri poziva na dan. Ostali pozivi tokom dana su jedan odbačen poziv, jedan propušteni poziv zato što nijesmo stigli na vrijeme da se javimo, jedan zato što nijesmo čuli zvono, jedan zato što smo promijenili zvono pa nijesmo shvatili da zvoni naš telefon.

Istraživanje je pokazalo da svi u toku dana imamo bar jedan poziv na koji se ne javimo zato što ne želimo da pričamo sa osobom koja nas poziva.

U ukupan broj gledanja u telefon ne spadaju samo telefoniranje već i podešavanje alarma, igranje igrica, fotografisanje, uključivanje i isključivanje telefona sa punjača.

Drugo istraživanje, koje je sproveo Dr Džejms Roberts, profesor Poslovne škole iz Teksasa, pokazalo je da je konstantno provjeravanje telefona zavisnost koja može da uništi veze i brakove.

Rezultati ukazuju da je dopisivanje putem telefona zavisnost izazvana materijalizmom i impulsivnošću.

Robertson je istakao da mobilni telefoni, koji su dio naše potrošačke kulture, nijesu samo potrošačka alatka već i statusni simbol, koji uništavaju naša lična prijateljstva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније