Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavila M.L.B.

23. 05. 2018. 09:48 >> 09:51

INSPIRACIJA ŽENAMA

Devet puta osvojila Mont Everest

Najuspešnija žena u penjanju na Mont Everest koja se već vratila sa devetog uspona na najviši svjetski vrh, rekla je da želi da bude inspiracija svim ženama da i one mogu da ostvare svoje snove.

Lakpa Šerpa vodila je oko 50 planinara sa bratom kada se popela na vrh visok 8.850 metara prošle nedjelje čime je probila sopstveni rekord najviše uspona jedne žene na tu planinu.

"Ako neobrazovana žena i samohrana majka može da se popne na Everest devet puta bilo koja žena može da ostvari svoje snove", rekla je Šerpa danas u Katmanduu gdje su ona i Kami Rita koji se popeo na Everest rekordnih 22 puta, dobili priznanje od turističke zajednice.

Četrdesetčetvorogodišnja Lakpa Šerpa nije imala prilike da se školuje, jer je morala da počne da zarađuje tako što je nosila opremu i namirnice za planinare.

Ona je rekla da iduće godine hoće da se vrati za još jedan uspon.

"Ljudi stari 70 godina i dalje se penju na Everest, ja nisam ni blizu tih godina", rekla je ona i dodala da je i dalje zdrava i u formi.

Po njenim riječima posljednji uspon bio joj je najteži, bilo je puno vjetra i snijega i grupa je morala da čeka nekoliko dana da stigne do vrha.

Šerpa je rekla da se raduje da vidi svoje troje djece u američkoj državi Konektikat, gdje radi kao peračica sudova u samoposluzi Hol Fuds (Whole Foods Market) u Vest Hartfordu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније