Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

06. 09. 2018. 23:20 >> 22:58

OPASNOSTI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Oprezno sa fotografijama djece

S početkom nove školske godine društvene mreže su preplavile fotografije djece koja su prvi put sjela u školske klupe nakon ljetnog odmora. Stručnjaci za bezbijednost upozoravaju roditelje da to ne bi smjeli raditi, jer time direktno ugrožavaju svoje najmlađe.

"Prije nego što ponosni roditelji podijele fotografije prvog dana škole svoje djece na društvenim mrežama, trebali bi razmisliti o posljedicama koje to može imati", upozorio je britanski stručnjak za bezbijednost Raj Samani.

Samani kaže, kako takve fotografije sadrže informacije o školi koju dijete pohađa, lokaciji, djetetovom imenu, pa čak i datumu rođenja, a što je prilično opasno ako dođe u ruke predatora.

"Roditelji moraju dvaput razmisliti što dijele na društvenim mrežama. Neka provjere sigurnosne postavke i ko im je prijatelj prije nego što bude prekasno", dodaje Samani.

Iznio je i nekoliko savjeta kojih bi se roditelji trebali pridržavati kako bi djecu sačuvali od potencijalnih opasnosti kojima ih izlažu objavama.

"Prije nego što objavite fotografiju djeteta, obratite pažnju na to da se na slici ne vidi datum rođenja, adresa, školska uniforma, financijske informacije ili lozinke. Zapitajte se je li u redu da neznanac vidi bilo koju informaciju s fotografije. Mnoge društvene mreže će uz objavu dodati i s koje lokacije je sadržaj postavljen. Roditelji bi se trebali pobrinuti da im je ta opcija isključena, kako ne bi otkrivali položaj. To je posebno važno kad objavljujete fotografije s odmora. Zaštitite profil. Roditelji bi trebali dijeliti fotografije i statuse samo s odabranom publikom. Sve što se objavi, ako ne uredite postavke privatnosti, postaje javno. Ako i obrišete, ne znači da je nestalo. Budite jasni s osobama iz okoline oko toga kako ćete se osjećati u vezi s objavljivanjem fotografija djece. Takva pravila će pomoći da izbjegnete neželjene situacije u kojima drugi dijele fotografije vašeg djeteta bez dozvole. Prije nego što objavite fotografiju djeteta, pitajte ga za dozvolu. Budite spremni da će vas odbiti. Uvijek promislite o tome kako će ta objava djelovati na vaše dijete u budućnosti" upozorava Samani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније