Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

13. 01. 2019. 10:27   >>  10:00

NAPUŠTEN I NAKRIVLJEN

Sablasni neboder zjapi prazan u centru metropole

Torre de David, odnosno Davidov toranj ime je napuštenog nebodera od 45 spratova u centru Karakasa. Taj poslovni neboder trebalo je da bude jedna od najviših građevina u glavnom gradu Venecuele, ali je gradnja prekinuta devedesetih godina zbog finansijke krize u zemlji.

Ime je dobio po glavnom investitoru projekta Davidu Brilemburgu.

Iako zgrada nikada nije dovršena, vremenom su u nju počeli da se naseljavaju najsiromašniji ljudi u Karakasu koji nijesu imali drugi izbor. Do 2014. godine u Davidovom tornju živjelo je 1.200 porodica. 

Bez stakla na prozorima život u ovakvom neboderu je vrlo opasan i težak pogotovo za djecu. Ne samo da su porodice živjele ovdje u ilegali već su se i stanovnici solitera bavili ilegalnim poslovima.

Mediji su tvrdili da njime zapravo upravlja bivši venecuelanski kriminalac Aleksander El Ninjo Daza. 

Lošu reputaciju zagrijala je i američka serija "Homeland" koja je dio treće sezone snimala u ozloglašenom soliteru, a tokom koje je glavni junak bio u zatočeništvu.

Uprkos svemu, upućeni tvrde da je Davidov toranj nevjerovatno organizovano mjesto. Stanovnici su plaćali kiriju od oko 250 bolivara mjesečno, a zauzvrat dobijali pristup vodi i struju, ali i zaštitu.

Unutar zgrade je napravljena i improvizovana berbernica, salon ljepote, a svoje usluge dijelio je i nelicencirani zubar. 

Povremeni incidenti u zgradi, kao i nesigurnost same konstrukcije natjerali su vlasti da premjeste porodice u bolje djelove grada. Od kraja 2015. godine zgrada je u potpunosti napuštena. 

U velikom zemljotresu jačine 7,3 po Rihterovoj skali 2018. godine toranj je ostao nakošen i predstavlja veliku opasnost za slučajne prolaznike zbog čega mnogi vjeruju da bi lokalne vlasti trebalo da ga sruše u kontrolisanim uslovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније