Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ b92; Objavila: M.M ]

02. 08. 2019. 23:45 >> 23:48
1

OBARA REKORDE

Toplotni talas topi Grenland

Toplotni talas sada je nad Grenlandom i ubrzava topljenje ostrvske ledene ploče, uzrokujući velike gubitke leda na Arktiku. Talas vrućine koji je prije nedjelju dana srušio rekorde visokih temperatura u pet evropskih zemalja sada je nad Grenlandom, što dovodi do rekordnog topljenja ledenih ploča.

Grenland, najveće ostrvo na svijetu, je polu-autonomna danska teritorija između Atlantskog i Arktičkog okeana, a 82 odsto površine je prekriveno ledom.

Područje ledene ploče Grenlanda koje pokazuje naznake topljenja svakodnevno raste i dostiglo je rekordnih 56,5 odsto za ovu godinu u srijedu, saopšteno je iz Danskog meteorološkog zavoda, prenosi AP.

Do topljenja je došlo zbog dolaska istog toplog vazduha iz Sjeverne Afrike i Španije koji je "rastopio" evropske gradove prošle nedjelje, postavljajući državne rekorde za temperature u Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Britaniji.

Iako će temperature na Grenlandu pasti do kraja ove nedjelje, topljenje verovatno neće uskoro prestati, prenosi agencija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније