Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92.net, objavila B.B. ]

19. 08. 2019. 16:12 >> 16:11

REKORDNA CIJENA

Bondov automobil prodat za šest miliona dolara

Aston Martin DB5 vjerovatno je najpoznatiji model automobila koji je u nekom od filmova vozio britanski tajni agent 007.

Jedan od svega četiri primjerka klasičnog Aston Martina DB5 sa gedžetima iz filma "Goldfinger" iz 1964. prodat je proteklog vikenda na aukciji kuće "RM Sotheby" u Montereju za fantastičnih 6.385.000 dolara.

Tako je nadmašena procjena stručnjaka koji su uoči prodaje predviđali da će automobil dostići cijenu između 4 i 6 miliona, a ovaj filmski DB5 postao je najskuplji Bondov auto svih vremena.

Iako je ovaj model u javnosti proslavio film "Goldfinger", prodati primjerak nije korišćen na snimanju ovog ostvarenja, ali jeste u promotivne svrhe za sljedeći – "Thunderball" iz 1965. i imao je iste specifikaciji i dodatke kao onaj iz "Goldfingera".

Automobil se može regularno voziti po javnim saobraćajnicama, a svi "filmski" dodaci su funkcionalni i mogu se koristiti više puta, kažu u Aston Martinu.

Među njima su prednji i zadnji branik koji se produžuju uz pomoć hidrauličnih komandi, zatim skrivena metalna ploča otporna na metke, koja se takođe izvlači pritiskom na dugme, kao i skrivene cijevi mitraljeza i sistem za aktiviranje dimne zavjese.

Tu je naravno i čuveni radarski sistem sa ekranom na centralnoj konzoli, kao i izmjenjive registarske oznake. Inače, postupak restauracije i modifikovanja trajao je čitave četiri godine.

U filmu "Goldfinger", lik Džejmsa Bonda tumačio je Šon Koneri.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније