Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ RTS, objavila B.B. ]

25. 08. 2019. 14:07 >> 14:20
1

POSTAVLJEN "VELIKI LUK"

Na auto-putu u Belgiji najviša skulptura na svijetu

U Belgiji je postavljena jedna od najviših skulptura na svijetu, nazvana "Veliki luk", rad francuskog umjetnika Bernara Venea. Skulptura u obliku polu luka visoka je 60 metara i izgrađena od čelika.

Skulptura u obliku polu luka, napravljena od čelika iznenađenje je za vozače koji prolaze južnom Belgijom. Visoka je 60 metara i postavljena je kod gradića Lave Sen An duž prometnog auto-puta.

Iz daljine izgleda poput impozantnog, ali nedovršenog prstena.

Skulptura "Veliki luk" napravljena je od 200 tona čelika i 2.800 tona cementa. Autor, Bernar Vene, očekuje različite reakcije javnosti na njegov rad.

"Sama po sebi skulptura je već sada zanimljiva, izazovna, ali se nadam da u budućnosti to neće biti prva asocijacija na nju. Nadam se da će oni koji je vide govoriti da je to fantastičan rad, što bi i trebalo da bude tako, da će umjetnički kvalitet prevazići veličinu skulpture", nada se Vene.

Prvu veliku izložbu francuski konceptualni umjetnik imao je u Parizu 1965, a u Njujorku živi od 1997. godine. Tvrdi da mu se sada ostvario 35-godišnji san.

"Ima ljudi koji posjeduju sofisticiran osećaj za estetiku, kao i ja, i na taj način će vidjeti skulpturu. Drugi će se pitati o čemu se radi i da li je ona kao takva potrebna. Ne postoji prosječna reakcija. Radi se o tome da li ste upoznati sa savremenom umjetnošću ili niste", smatra Bernar Vene.

Autor je prvobitno želio da svoj rad postavi u Francuskoj, ali je naišao da brojne prepreke, pa je skulptura na kraju podignuta u Belgiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније