Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta ]

24. 10. 2019. 23:39 >> 23:39

GLAVA PANA

Američki ambasador vratio Italiji ukradenu statuu

Američki ambasador u Italiji Luis Ajzenberg predao je danas italijanskim zvaničnicima glavu statue ukradenu s arheološkog nalazišta u Rimu prije više od 50 godina.

Ajzenberg je mermernu glavu Pana, starogrčkog boga divljine i pastira, predao italijanskom ministru kulture Dariju Frančeskiniju, na 50. godišnjicu osivanja jedinice karabinjera zadužene za povraćaj kulturnih dobara.

Istražitelji te jedinice su primijetili glavu 2016, u kalifornijskom aukcijskom katalogu, i obavijestili svoje američke kolege. Navedeno je da je glava prebačena u SAD sredinom 2000-ih, nakon što je provela više godina kod evropskih kolekcionara.

Još uvijek se ne zna ko je 1968. ukrao statuu.

Nadležni odsjek američkog ministarstva za domovinsku bezbjednost je od 2007. vratio oko 12.000 predmeta u preko 35 zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније