Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 11. 2019. 22:14 >> 22:30

AUSTRALIJA

Požari uništili 80 odsto staništa koala

U Australiji vladaju rekordni požari i suša, a populacija koala se smanjuje kao i njihovo stanište, zbog čega se smatraju "funkcionalno istrijebljenim".

Predsjednica Australske fondacije za koale Debora Tabart procjenjuje da je u požarima stradalo više od 1.000 koala te da je oko 80 posto njihovog staništa uništeno.

Nedavni požari u kombinaciji sa sušom i uništavanjem šuma je dovelo do "funkcionalnog istrebljenja" koala, tvrde eksperti.

Ovaj termin se koristi kada populacija postane toliko ograničena da više nema značajnu ulogu u ekosistemu i kada više nije održiva. Iako se koale razmnožavaju, njihov ograničeni broj ih čini dugoročno neodrživim, a ovakve vrste su veoma podložne bolestima.

Uništavanje šuma i požari uništavaju glavni izvor hrane za koale, a to je eukaliptus. Odrasla koala dnevno pojede oko kilogram lišća eukaliptusa. Iako eukaliptus ponovo naraste nakon požara, za to su potrebni mjeseci, a koale ostaju bez izvora hrane, gladuju i uginu.

Mnogi od australskih vlasti traže uvođenje zakona koji je napisan 2016. godine, a koji nikad nije usvojen. Taj zakon je osmišljen da štiti stanište koala i zaštiti ih od lova.

U posljednje vrijeme su povećane donacije za pomoć pri hospitalizaciji koala povrijeđenih u požarima. Port Macquarie bolnica za koale je putem Go Fund Me servisa prikupila 1,33 miliona dolara od 30.000 donatora. Jedan od ciljeva je napraviti stanice s pitkom vodom za koale u predjelima koji su uništeni tokom požara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније