Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

13. 12. 2019. 09:05   >>  09:04

ODLUKA STRUČNJAKA

Tajlandska masaža na UNESCO listi

Tradicionalna tajlandska masaža dodana je na prestižnu UNESCO-vu listu svjetske baštine. Nuad Tahi je sada dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva koja sadrži tradicije i prakse koje se prenose generacijama.

Ovim je tajlandska masaža prepoznata kao nešto što treba biti sačuvano za buduće generacije. Nematerijalna kulturna baština je odvojena od liste svjetske baštine koja odaje priznanje zgradama i istaknutim mjestima.

Na ovoj listi nalazi se 550 predmeta koji su podijeljeni u tri kategorije iz 127 zemalja. Dodaju se svake godine, a ove je sastanak održan u Bogoti u Kolumbiji.

Za razliku od konvencionalne masaže, tajlandska masaža uključuje dosta pokreta, a ljudi zauzimaju različite položaje. Terapeuti ne koriste samo ruke, već i laktove i koljena, kako bi izvršili pritisak. U ovoj masaži se ne koristi ulje.

Prema navodima UNESCO-a, ova praksa ima korijene iz tajlandskog seljačkog društva u kojem je svako selo imalo iscjelitelje kojima su se seljani obraćali kada su imali bolove u mišićima od rada u poljima.

Na listu su ove godine dodani i irsko sviranje harfe, talijanska proslava Celestinski oprost, Karneval Podence u Portugalu i malezijska borbena vještina samoodbrane silat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније