Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

28. 12. 2019. 23:19   >>  23:17

NAUČNICI ZABILJEŽILI

Kod Novog Zelanda veliko područje toplog okeana

Satelitski snimci južnog dijela Tihog okeana pokazali su da se istočno od Novog Zelanda nalazi veliko područje neuobičajeno toplog okeana, prenio je CNN.

Temperatura vode je oko pet stepeni Celzijusa viša od prosjeka za ovo doba godine u tom području, kaže Džejms Renvik, profesor i dekan Fakulteta za geografiju Univerziteta Viktoria u Velingtonu.

"Vruća" tačka na površini Tihog okeana može se uočiti iz svemira i najveće je natprosječno toplo vodeno područje na Zemlji u ovom trenutku. Radi se o površini od oko milion kavdratnih kilometara.

"Na površini okeana nema tako vrtoglavih varijacija. Već je i jedan stepen puno, pa je pet stepeni Celzijusa ogromna stvar", kaže Renvik.

Vrlo se rijetko uočava taj fenomen na tako velikoj površini, ali naučnici kažu da će zahvaljujući globalnom zagrijavanju postajati sve češći.

"Površina okeana radi ono što joj vazduh iznad kaže", pojašnjava Renbik. To je područje primilo mnogo sunčevog zračenja, a nije bilo zapadnih vjetrova koji bi te tople mase oduvali.

Zagrijano područje se vidi kao velika crvena mrlja na satelitskim snimcima temperature okeanske površine.

Renvik dodaje da je istočno od tog neuobičajeno toplog područja - neuobičajeno hladno područje koje je tri stepena Celzijusa hladnije od prosjeka za ovo doba godine.

Naučnici ne znaju koliko se u morsku dubinu spušta to toplo područje, no Renvik procjenjuje da se ne radi o više od dvadesetak metara, jer je potrebna ogromna energija da se zagrije tolika vodena masa tokom nekoliko sedmica.

Prije nekoliko mjeseci naučnici su uočili sličnu toplu vodenu masu uz Aljasku i tada su to pripisali otapanju arktičkog leda.

Takva područja neuobičajenih zatopljavanja površinskih voda okeana u prošlosti su izazivala pomor morskih životinja, propadanje korala i algi na dnu mora.

Prema nedavnom istraživanju od 1925. do 2016. zabilježen je porast od 54 odsto broja vodenih toplinskih valova koji se bilježe svake godine.

Od 1982. do 2016. stručnjaci su zabilježili alarmantni porast od 82 odsto broja dana s 'vrućom' površinom okeana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније