Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, Objavila: R.B. ]

04. 01. 2020. 22:52 >> 22:55

RAFFLESIA ARNOLDI

U Indoneziji pronađen najveći cvijet na svijetu

Biljka rafflesia arnoldi često se naziva "cvijet lešina" zbog svojih parazitskih svojstava i odbojnog mirisa. Ova vrsta koja raste na ostrvima Sumatra i Borneo poznata je po tome što ima jedan od najvećih cvjetova na svijetu.

Iz Centra za prirodne resurse i zaštitu iz zapadne Sumatre kazali su da su njihovi naučnici pronaši možda jedan od najvećih cvjetova te vrste na svijetu čiji je obim 107 centimetara.

Na istoj lokaciji najveća rafflesia pronađena je i 2017. godine.

Ova biljka je parazit bez korijena i listova i može preživjeti samo uz pomoć biljke tetrastigme. Zbog toga što cvijet ispušta neugodan miris sličan pokvarenom mesu prozvana je "cvijetom lešina".

Odbojni miris koji ispušta privlači insekte koji ga oprašuju.

Rafflesia arnoldi cvjeta samo jednom godišnje, između avgusta i oktobra, a njen život je kratkog vijeka jer samo dvije sedmice nakon što procvjeta uvene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније