Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

03. 06. 2020. 09:15   >>  09:12 4

NIMALO IZNENAĐUJUĆE

Naučnici otkrili gdje je najčistiji vazduh na svijetu

Naučnici sa američkog Univerziteta Kolorado smtraju da su pronašli mjesto sa najčistijim vazduhom na svijetu. Nimalo iznenađujuće, ne nalazi se blizu bilo kog područja u kome su se naselili ljudi.

Istraživanje, koje je objavljeno u magazinu "Proceedings of the National Academy of Sciences", otkriva da je Južni okean oko Antarktika pravo mjesto ako želite zaista svjež vazduh. Zahvaljujući vremenskim obrascima i funkcionisanju globalne klime, oblaci iznad Južnog okeana su netaknuti.

Ljudski uticaj je neizbježan na većini mjesta na planeti Zemlji. Smeće koje ostavljamo može se pronaći čak i u najudaljenijim oblastima okeana, jer svakih nekoliko dana na udaljenim plažama na kojima ljudi ni ne žive, okeani izbace gomilu plastike. Hemikalije koje proizvodimo nalaze se svuda oko nas. Ali, ne i daleko na jugu.

Istraživači koji su proučavali vazduh nad Južnim okeanom otkrili su da tamošnji oblaci ne pokazuju tragove ljudske nemarnosti. Nema tragova fosilnih goriva, đubriva ili drugog ljudskog otpada. Otprilike je onoliko čisto koliko može da bude, s obzirom na to da je ipak na Zemlji.

Naučnici su uzimali uzorke blizu površine okeana, kao i uzorke iz atmosfere iznad. Proučavali su sastav mikroba koji su se našli u vazduhu i otkrili da mikrobi vjerovatno potiču iz okeana. Južni okean je, dakle, dovoljno daleko od većine ljudske civilizacije da izbjegne da bude zagađen.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније