Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

N1 [ B.B. ]

20. 09. 2021. 22:42 >> 22:51

PROJEKAT SLAVNIH UMJETNIKA

"Pakovanje Trijumfalne kapije" nakon 60 godina

Umjetnički projekat "Pakovanje Trijumfalne kapije" u Parizu, koji su prije 60 godina zamislili umjetnici Kristo i Žan-Klod, konačno je realizovan, a taj monumentalni projekat predstavljen je javnosti tokom proteklog vikenda, nešto više od godinu dana nakon Kristoove smrti.

Francuski predsjednik Emanuel Makron inaugurisao je upakovanu Trijumfalnu kapiju, ističući da je to realizacija 60-godišnjeg sna, “ludog sna koji je postao stvarnost”, piše Seecult.

Instalacija srebrno-plavog materijala, površine 25.000 kvadratnih metara, kao i 3.000 metara reciklažnog crvenog konopca, počela je još u julu. Konačno završen, taj spektakularni umjetnički projekat biće dostupan javnosti do 3. oktobra, kada će početi raspakivanje, koje je predviđeno do 10. novembra. Moguće ga je vidjeti iz svih 12 avenija koje vode ka Trgu Etoal, koji postaje pješačka zona tokom tri predstojeća vikenda.

Pakovanje Trijumfalne kapije Kristo je zamislio sa Žan-Klod, svojom umjetničkom i životnom partnerkom, još 1961. godine, mada je formalno projekat predložen tek 2017.

Realizacija projekta trebalo je da se poklopi sa njihovom izložbom u Centru “Žorž Pompidu” 2020. godine, koja je odložena, međutim, zbog pandemije koronavirusa. Kristo je u međuvremenu preminuo u maju 2020, ne dočekavši da vidi završen projekat, u koji je uloženo 14 miliona eura. Sredstva je obezbijedila Fondacija Kristoa i Žan-Klod, bez bilo kakve podrške iz javnih fondova ili sponzora.

Prema saopštenju Fondacije, sredstva su obezbeđena prodajom Kristoovih radova, uključujući kolaže, modele, litografije i druge radove iz 50-ih i 60-ih godina.

Finalnu realizaciju projekta nadgledao je nećak slavnog umjetničkog para Vladimir Javačev, u saradnji sa Nacionalnim centrom za spomenike.

Poreklom iz Bugarske, koju je napustio u vrijeme komunizma, Kristo je upoznao Žan-Klod upravo u Parizu 1958. godine.

“U Parizu, gdje su se upoznali, njihova ljubav i umjetnička veza su rođeni, i za Pariz su i uradili toliko mnogo umjetničkih projekata”, izjavila je francuska ministarka kulture Rozelin Bašlo Narkan.

Upakovana Trijumfalna kapija, kako je istakla, predstavlja suštinsku vezu kulturnog nasljeđa i savremenog umjetničkog stvaralaštva.

Prva intervencija u javnom prostoru Kristoa i Žan-Klod bila je u Ulici Viskonti u Parizu 1962. godine, kao svojevrsni odgovor na izgradnju Berlinskog zida. Kristo i Žan-Klod upakovali su i pariski najstariji most Pont Neuf prije 36 godina.

Kada je Žan-Klod umrla u novembru 2009. godine, Kristo je, duboko potresen, najavio da će ispuniti obećanje koje su svojevremeno dali jedno drugom – da će nastaviti njihovu umjetnost.

Za postavljanje rada “L’Arc de Triomphe, Wrapped, Paris, 1961-2021” Kristoa i Žan-Klod bilo je angažovano više od hiljadu ljudi.

Kristo i Žan-Klod zajedno su radili na razradi projekata, a potom bi Kristo radio crteže, modele i druge pripremne radove. Umjetnički par prodavao je radove direktno kolekcionarima, muzejima i art dilerima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније