Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ RTS ]

11. 05. 2023. 22:08 >> 22:08

SVEMIRSKA STIJENA

Kamen iz vedra neba – meteorit pogodio kuću u Nju Džerziju

Kamen za koji se smatra da je meteorit "upao" je kroz krov stambene kuće u gradu Hopvel u Nju Džerziju. Niko nije povrijeđen, a policija istražuje prirodu i porijeklo svemirske stijene.

Kada je svemirska stijena "upala" u kuću kroz krov porodica je bila na okupu. Dimenzije stijene su između 10 i 15 centimetara, ovalnog je oblika i tamne boje. Stručnjaci smatraju da je stijena dio meteorske kiše nazvane "Eta Aquariids", koja je bila veoma intenzivna na nebu u prvoj polovini maja.

Riječ je o godišnjem fenomenu tokom koga ostaci čuvene Halejeve komete padaju u Zemljinu atmosferu. Vrhunac ovog fenomena bio je 6. maja, a on će trajati do 27. maja 2023. godine.

Godišnja kiša meteora nastaje kada Zemlja prođe kroz "ostatke" Halejeve komete, čiji fragmenti izgore u atmosferi naše planete.

"Izgleda da je sve što je došlo sa neba palo kroz krov gornjeg prozora, a to je spavaća soba mog oca. Dodirnula sam meteorit, jer sam mislila da je običan kamen. Bio je jako vruć", rekla je Suzi Kop, u čiju je kuću upao meteorit.

Istakla je da su različite ekipe stručnjaka došle da provjere da li je stijena iz svemira radioaktivna.

Meteoriti dostižu visoke temperature zbog ogromnog trenja i pritiska koji imaju tokom kretanja kroz Zemljinu atmosferu, kojom se kreću velikom brzinom.

Ponekad se na tlu mogu naći svemirske stijene koje ne izgore u potpunosti, ali rijetko pogađaju naseljena mjesta. Sličan incident dogodio se u oktobru 2021. godine, kada je meteorit težak 1,3 kilograma "upao" kroz krov jedne kanadske kuće i završio na jastuku, za dlaku promašivši lice ukućana.
Inače, meteori su kosmički materijal koji stalno pada na zemlju u vidu kamenčića čije se dimenzije kreću od čestica prašine do kamenja od nekoliko kilograma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније