Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Т.Г. [ n1 ]

21. 06. 2023. 15:04 >> 15:05

PROSLAVLjA SE SVAKOG 21. JUNA

Prvi selfi nastao 1839. godine, mnogo prije pojave mobilnih telefona

Provjeravate svoju frizuru, tražite odgovarajuće svjetlo i savršen ugao, isprobavate nove filtere i osvježavate svoje društvene mreže, da li vam ovo zvuči poznato? Selfi fotografiju svi koristimo, dobila je i svoj dan. Obilježava se svakog 21. juna.

Ako se osjećate usamljeno, nosite novu omiljenu odjeću, ili čak i ako vam je samo dosadno, vrijeme je da izvadite telefon sa kamerom i kažete: „Ali prvo, dozvolite mi da napravim selfi„.

Istorija Nacionalnog dana selfija

Autoportret je bezvremen kao i sama umjetnost. Od pronalaska filmske kamere 1885. godine, ljude privlači da vide sopstvene fotografije.

Uvođenje digitalne fotografije podstaklo je trend rada na autoportretima od 1990-ih, pa do ranih 2000-ih, pošto je trenutna priroda razvoja fotografije učinila da to postane pristupačniji način fotografisanja, piše National Today.

U vrijeme kada su se telefon sa kamerom, digitalni fotoaparati i društveni mediji spojili oko 2005. godine, „selfi“ nije bila samo nova riječ u našem leksikonu, već je bio svjetski fenomen.

Smatra se da je za prvi selfi zaslužan Robert Kornelijus, američki hemičar i osnivač fotografije. Kornelijus je morao da sjedi mirno 10 do 15 minuta da bi napravio prvi namjerni autoportret koristeći dagerotipski metod fotografije 1839.

Selfi je evoluirao jednako brzo kao i tehnologija same fotografije, sa mnogim umjetnicima koji su uspostavili i redefinisali žanr selfi portret u poslednjih 181 godinu.

Selfi su koristili i manje poznati, ali izuzetno talentovani umjetnici kao što je Vivijan Majer, ali i ikona pop kulture poput Endija Vorhola.

Ali tek početkom 2000-ih ta fotografija, a samim tim i selfi je bio masovno dostupan javnosti uvođenjem prve kamere za mobilni telefon. Od tada, selfi se brzo mijenjao i postao istovremeno i ležerno sredstvo komunikacije i usavršena umjetnička forma.

Selfiji su pomogli ljudima da pokrenu karijere u svim oblastima, od zabave i umjetnosti, pa sve do marketinga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније