Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Т.Г. [ n1 ]

19. 07. 2023. 11:32 >> 11:54
1

JAPAN IZGUBIO PRVO MJESTO NAKON PET GODINA

Singapur ima najmoćniji pasoš na svijetu, CG na 44 mjestu

Japanci, koji su proteklih pet godina mogli da se pohvale kako imaju najbolji pasoš na svijetu, izgubili su tu privilegiju u korist građana Singapura, objavio je Henli pasport indeks. Prema ovim podacima, Crna Gora nalazi se na 44, Srbija na 34, Bosna i Hercegovina 47, a Albanija 48 mjestu .

Prema Henli pasport indeks, koji nudi rang listu svih pasoša na svijetu, po broju destinacija u koje se s njima može putovati bez vize, Japan je „srušen“ na treće mjesto, a novi nosilac titule je Singapur, čiji građani mogu da posjete 193 destinacije od 227 širom svijeta bez viza, piše CNN.

I dok je Azija dugo dominirala na vrhu liste lidera u indeksu koji je kreirala ova londonska savjetodavna firma za globalno državljanstvo i boravak, zemlje Evrope potrudile su se da je stignu.

Njemačka, Italija i Španija su se popele na drugo mjesto sa bezviznim pristupom za 190 destinacija, dok su Japanu i Južnoj Koreji na trećem mjestu pridružuju se Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg i Švedska. Njihovi građani imaju pristup 189 destinacija bez prethodne vize.

I Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su bile na silaznoj putanji još od dana kada su zajedno držale prvo mjesto 2014. godine, ali izgleda da UK bar preokreće stvari. Zauzeli su četvrtu poziciju, koju nisu držali od 2017. godine.

U međuvremenu, SAD su pale za još dva mjesta i trenutno su na osmoj poziciji, sa pristupom „samo“ 183 destinacije bez viza.

Od januara ove godine (kada je bila 38.) Srbija je napredovala, pa se tako trenutno nalazi na 34. mjestu, sa 137 destinacija kojima nosioci srpskog pasoša mogu da pristupe bez vize.

Iz regiona, ispred Srbije se nalaze Mađarska (šesta), Slovenija (deveta), Bugarska i Rumunija (13.) i Hrvatska (14.).

Sjeverna Makedonija je na 43. mjestu, Crna Gora na 44, Bosna i Hecegovina 47, a Albanija na 48.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније