Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б.

29. 11. 2023. 22:38 >> 22:40

JEDINI ZATOČENI SLON

Uginula slonica Mali, u kavezu na Filipinima provela 50 godina

Uginula je slonica Mali, koja je provela gotovo 50 godina u kavezu u zoološkom vrtu glavnog grada Filipina, objavilo je udruženje PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

"Mali je uginula u utorak u svom betonskom oboru u zoološkom vrtu u Manili, gdke je u kavezu provela 46 godina. Zbog ravnodušnosti i pohlepe, slonica Mali uginula je isto onako kako je živjela gotovo 50 godina: sama u betonskom oboru u zoološkom vrtu Manile", navodi se u objavi ovog udruženja za zaštitu životinja.

U divljini se azijski slonovi kreću u prostoru od 25 do 60 hiljada hektara. Čak i da je prostor koji je Mali imala na raspolaganju bio dvostruko ili trostruko veći, bio bi potpuno neadekvatan, kazao je jedan od aktivista PETA.

Slavne osobe iz cijelog svijeta, među njima i dr Džejn Gudal i muzičar Pol Mekartni, ranije su se pridružili PETA-inoj kampanji kojom se pozivalo na puštanje Mali u divlji rezervat za životinje u kojem bi mogla da uživa ​​u društvu ostalih slonova. Ali, ni njihovi pozivi nisu urodili plodom.

"Grad Manila i zoološki vrt glavnog grada, osudili su Mali na godine samice, što je mučenje za slonice, koje bi život trebalo da provode među svojim majkama i sestrama, međusobno se štiteći i pomažući jedna drugoj u podizanju mladunčadi", stoji u objavi PETA.

Slonice su društvene životinje koje, za razliku od mužjaka, žive u krugu porodice i vole da se kreću po otvorenim prostorima. Stručnjaci su odavno rekli da je mentalno i fizičko stanje Mali izuzetno loše.

Gradonačelnica Manile Honi Lakuna Pangan kazala je da još nije poznat uzrok smrti slonice.

Mali je bila glavna atrakcija zoološkog vrta u Manili. Od svog je krda odvojena kad je imala samo tri godine. Bila je dar Šri Lanke 1977. tadašnjoj filipinskoj prvoj dami Imeldi Markos. Od tada je u zoološkom vrtu živjela samotno kao jedini zatočeni slon u toj zemlji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније