Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

25. 12. 2023. 18:58 >> 19:15
Čitaj mi:

VODIČ ZA DARIVANJE MILIJARDERA

Od luksuznih tašni i nakita do časova kuvara sa Mišlenovom zvijezdicom

Darivanje za praznike je dovoljno teško i onima koji imaju listu želja, ali šta je sa onima koji zaista imaju sve. Milioneri i milijarderi vole da daju i primaju baš kao i mi obični smrtnici, čak iako ti pokloni koštaju mnogo više i vjerovatno ih je teže pronaći u lokalnom tržnom centru.

Nekoliko dana prije Božića prošle godine, Nikol Polard Bejme, osnivač kompanije za luksuzni stil "Lalaluks", dobila je poziv od klijenta. Želio je rijetku "himalajsku Birkinku" i u njoj nekoliko dijamanata pride – i želio je da bude upakovana i spremna za praznik.

Za neupućene, "Birkin" je ekskluzivna "Hermesova" tašna koju vole veoma bogati. Himalajski se odnosi na materijal – ručno obojena koža sa stomaka krokodila. A dijamanti su sami po sebi razumljivi. Sve to dolazi zajedno po cijeni od 750.000 dolara.

Polard Bejme se obratila svojoj međunarodnoj mreži "Birkin" dilera za pomoć. Nabavila je robu i unijela tašnu u avion uz odgovarajuće bezbjednosne mjere. Tašna i dijamanti su bili pod jelkom na Božićno jutro.

"Za nekoga ko ima sve, zašto ne bi imala i dijamante u svojoj tašni?", napominje Polard Bejmeova čije usluge počinju od 600 dolara po satu – plus procenat od kupovne cijene robe – u razgovoru za Biznis insajder.

"Oni samo žele da vide kako izgleda najbolje od najboljeg", kaže za Biznis insajder Elizabet Braun, menadžerka za saradnju s klijentima kompanije za putovanja i životni stil "Nejtsbridž srkl" sa sjedištem u Njujorku.

"Nije baš da postoji budžet – oni samo žele da ono što žele da to i ostvare", kazala je Barun.

Poređenja radi, ove praznične sezone Amerikanci generalno planiraju da potroše u prosjeku 1.652 dolara na poklone, prema istraživanju "Dilojta", što je oko 0,2 odsto od cijene pomenute "himalajske Birkinke".

Od trkačkog konja do vinograda

Uz "Šanel" i "Roleks", "Hermes" je jedan od najtraženijih brendova, navodi Polard Bejmova.

Tašne "birkin" se smatraju za kolekcionarske predmete i dolaze u rijetkim originalnim varijantama, i popularan su izbor među ultrabogatima.

Vinston Česterfild, osnivač "Bartona", londonske konsultantske firme fokusirane na bogate, poznaje jednu kolekcionarku "Hermesa" kojoj muž svake godine kupi novu tašnu druge boje iz ove francuske modne kuće – uz nekoliko "sitnica" u istoj boji.

Drugi hitovi, kako navodi Polard Bejmova, su personalizovani pokloni – kao na primjer personalizovane putne torbe – "Gojar" putne torbe sa monogramom koje koštaju preko 10.000 dolara ili pune predmeta sa horoskopskim znakom primaoca, na primjer – ili samo nešto namijenjeno za omiljeni hobi primaoca.

Članovi porodice koja voli da planinari mogu jedni drugima da poklone najbolju opremu od brendova kao što su "Monkler" i "Loro Pijana", kaže Česterfild.

Ljubitelji hrane mogu pokloniti organsko balzamiko sirće koje dolazi direktno iz Italije.

Ali drugi pokloni inspirisani hobijem su omiljeniji kod milijardera.

Na primjer, vinograd u Toskani za enofila. Firma "Najtsbridž srkl" je recimo pomogla u kupovini imanja vrijednog pet miliona dolara kao božićnog poklona, zajedno sa vilom u kojoj je Napoleon nekada boravio, plus sopstvenim pogonima za proizvodnju meda i maslinovog ulja. Cijena godišnje članarine od 50.000 dolara za usluge "Njtsbridž srkla" u tom slučaju djeluje kao vrlo povoljna.

Ili imaju voljenu osobu koja voli trkačke konje? Posrednik ih odvede do vrhunske štale za uzgoj konja, organizuje susret sa džokejem i dobiju sopstevenog konja.

Prilika da se upoznate i naučite od najboljih – bilo da su to lekcije slavnog di-džeja ili časovi kuvanja sa kuvarom sa Mišlenovom zvijezdicom – još jedan je popularan poklon za koji treba izdvojiti šestocifrenu sumu novca.

Putovanja u neistražene predele omiljeni pokloni milijardera

"Svima, a naravno i najbogatijima, vrijeme je najdragocjenija roba", ističe Elizabet Braun iz „Najtsbridž srkla“.

Ponekad je cijena vremena i mjerljiva. Sat u privatnom avionu "Vistadžeta", na primjer, počinje od 11.000 dolara. Jedan od Česterfildovih kontakata, koji nije želio da izdvoji novac za kupovinu mlaznog aviona, poklonio je ćerki sate letjenja u vrijednosti od oko pola miliona dolara, zato što se tokom pandemije navikla da leti privatnim avionom.

Ali nematerijalna vrijednost dobro utrošenog vremena je ono za čim bogati zaista najviše žude, a svi stručnjaci sa kojima je Biznis insajder razgovarao kažu da postoji opšti pomak od poklanjanja predmeta ka darivanju putovanja u neistražene predjele.

"Izgleda da su ljudi pomalo iscrpljeni onim što biste nazvali teškim luksuzom", napominje Česterfild.

Čini se da je i pandemija dodatno uticala na ovaj trend. Jedna bogata žena je, na primjer, rekla svom mužu da ne želi više nikakav nakit, pošto je vrijeme tokom karantina provodila u kupovini luksuzne robe.

Jedna porodica sa kojom Česterfild radi iznajmila je privatno ostrvo na Karibima na dvije nedjelje. Odlazak u odmarališta za jogu i velnes – od putovanja u Rišikeš, rodno mjesto joge, do biciklističke ture oca i sina na Majorki – sve su popularnije.

Neki od klijenata Braunove iznajmljuju privatne vile u zaštićenim parkovima u Africi, kao što je Ol Jogi u Keniji ili ostrvo Saanane u Tanzaniji, koje koštaju i do 40.000 dolara po noći. Ipak, ona je pojasnila da boravak (i mogućnost da vidite divlje životinje pored stola za doručak) obično nije jedini poklon koji dobijaju.

Polard Bejmeova ima jednog klijenta koji putuje u svemir na odmor – što je ona nazvala "najvećom ekskluzivom za klasu milijardera".

"Zabrinutost zbog klimatskih promjena ogleda se i u izboru destinacija koje bogati biraju, jer „žure da posjete neka mjesta prije nego što nestanu", kaže Polard Bejmeova.

Umjesto obične superjahte u Sent Bartu, iznajmljuju ekspedicione superjahte da vide glečere na Antarktiku ili Patagoniji, na primjer, ili idu u Australiju da vide Veliki koralni greben.

Ali postoje i oni koji su više zabrinuti zbog svog ugljeničkog otiska – ili samo misle da je sve to malo otrcano – i potpuno se odriču velikih poklona.

"Ove godine smo primijetili da je potražnja mnogo manja i da su bogati malo uzdržaniji", navodi Česterfild.

Božić je "postao previše komercijalan", kako kažu.

Recimo Voren Bafet je nekada svakom od članova porodice poklanjao po 10.000 dolara u gotovini – ali nakon što je saznao da su to proćerdali, počeo je nekima da poklanja akcije, a ostalima čokoladu.

Bil Gejts predlaže knjige za uživanje tokom praznika.

Jedna bogata porodica za koju Česterfild zna, praktikuje darivanje u formi tajnog Deda Mraza i ograničila je budžet poklona na 10 dolara. Oni misle da je poenta praznika da provode više vremena jedni s drugima i postali su manje materijalistički nastrojeni.

Zvuči srceparajuće, naravno, ali sa neto vrijednošću od 250 miliona dolara, svaki dan vam vjerovatno izgleda kao da se budite uz poklone ispod jelke.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније