Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

12. 03. 2013. 09:23 >> 09:16

OPREZNO SA "LIKE"

Fejsbuk istraživanje: Ono smo što "lajkujemo"

Istraživači na Kembridžu objavili rezultate istraživanja o količini informacija koje ljudi otkrivaju o sebi stranicama i postovima koje lajkuju na Fejsbuku, na osnovu kojih su ustanovili da na taj način zapravo, u velikoj mjeri, otkrivmo sebe.

"Klik za klikom" korisnici stvarajuličnu "sliku" čak i bez ispunjavanja podataka "o sebi", koji se od njih traže na ovoj društvenoj mreži.

Istraživači su objavili rezultate istraživanja u kojima objašnjavaju kako su u mogućnosti  da otkriju činjenice o osobi samo na temelju njihovih "lajkova": od njihovog pola, tipa ličnosti, političkih stavova do rase, koeficijenta inteligencije ili seksualne orijentacije. Svoje   istraživanje sproveli su na 58000 korisnika-dobrovoljaca najpopularnije svjetske društvene mreže, a ustanovljeno  je da se detalji mogu otkriti o svakoj osobi koja redovito koristi Fejsbuk.

Zaključci doneseni o osobi na temelju njihovih "lajkova" bili su tačni u nevjerojatnom broju slučajeva: u 88 odsto mogli su "pogoditi" seksualnu orijentaciju kod muškaraca, razlikovati pripadnike bijele  rase od pripadnika crne u 95 odsto slučajeva i demokrate od republikanaca u 85 slučajeva. 

Takođe, u 65 odsto slučajeva uspjeli su da pogode status veze, a u 73 odsto slučajeva da otkriju  probleme s zavisnostima.

Sve to predstavlja veliku prijetnju našoj privatnosti, objašnjavaju istraživači, napominjući da Vlade, kompanije i pojedinci mogu da upotrijebe sopstvene sastave pomoću kojih će predvidjeti, odnosno o određenom korisniku otkriti puno više nego što je on to namjeravao.

"Veliki sam obožavatelj i aktivni korisnik svih novih tehnologija. Ali mogu zamisliti situacije u kojima su te iste tehnologije upotrijebljene kako bi se predvidjeli nečiji politički stavovi i seksualna orijentacija, što znatno ugrožava naše slobode, pa čak i živote", izjavio je jedan od istraživača, Majkl Kosinski i dodao da bi valjalo biti oprezniji pri pritiskanju popularne opcije "sviđa mi se" jer čini se da smo - uistinu ono što "lajkujemo".(Vašington post)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније