Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.V. [ N1 ]

28. 04. 2024. 17:20 >> 17:33
Čitaj mi:

Džon Džejkob Astor

Zlatni sat bogataša s Titanika prodat za rekordnih 1,4 miliona eura

Zlatni džepni sat pronađen na tijelu najbogatijeg čovjeka na Titaniku prodat je američkom kolekcionaru za rekordnu cijenu od 1,2 miliona funti (oko 1,4 miliona eura).

Sat je prodat privatnom kolekcionaru u SAD-u na aukciji u aukcijskoj kući Henri Aldridž i Son in Divajzis, Viltšir, za najveću cijenu ikada za neki predmet s potonulog Titanika.

Prethodno je rekordnu cijenu držala violina sa slavnog broda koja je postigla cijenu od 1,1 milion funti.

Prodala ju je ista aukcijska kuća 2023. godine.

Poslovni čovjek Džon Džejkob Astor (47) utopio se na brodu 1912. nakon što je novu suprugu Medlin odveo do čamca za spasavanje.

Umjesto da pokuša da se spasi u drugom čamcu, besprekorno odjeveni Astor, koji je bio istaknuti član bogate porodice Astor, poslednji je put viđen kako puši cigaretu i razgovara sa saputnikom.

Njegovo je tijelo izvučeno iz Atlantskog okeana sedam dana kasnije i pronađen je njegov skupocjeni džepni sat Waltham od 14 karatnog zlata s ugraviranim JJA.

Voditelj aukcije Endrju Aldridž rekao je da je Astor bio poznat kao najbogatiji putnik na brodu RMS Titanic i smatralo se da je bio među najbogatijim ljudima na svijetu u to vrijeme, s neto vrijednošću od otprilike 87 miliona američkih dolara – što je danas ekvivalent nekoliko milijardi dolara.

„Cijene postignute za predmete s Titanika su apsolutno nevjerovatne“, rekao je Aldridž.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније