Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

29. 04. 2024. 13:55 >> 13:55
1
Čitaj mi:

U JAPANU

Stanovnici ovog dijela svijeta najbolje se hrane i najduže žive

Najzdravije mjesto na svijetu nalazi se u Aziji. Prema mnogim ljekarima specijalizovanim za dugovječnost, Okinava ima najbolju ishranu u Japanu.


Okinavska dijeta ima brojne zdravstvene prednosti, o čemu svjedoči činjenica da Japan ima najnižu stopu gojaznosti i drugi najduži životni vijek, prenosi Index.

Okinava se ubraja u jednu od pet plavih zona, što je naziv za mjesta sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka.

Okinavska dijeta se fokusira na ribu, morske plodove i tofu. S obzirom da je akcenat na svježoj ribi i soji, stanovnici malo konzumiraju zasićene masti. Antioksidansi iz morskih algi i slatkog krompira pomažu u regulisanju šećera u krvi stanovnika i doprinose zdravlju probave. Porcije su često male, što znači da stanovnici Okinave obično konzumiraju manje kalorija.

Što se tiče prevencije raka i kardiovaskularnih bolesti, način ishrane u Okinavi obezbjeđuje više od pet porcija voća i povrća dnevno i uključuje više ribe koja je zdravija za srce nego meso.

Spomenimo i to da stanovnici Okinave vode aktivan način života i redovno su izloženi sunčevoj svjetlosti, što bi moglo da doprinese njihovom dugom životnom vijeku.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније