Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M. [ N1 ]

01. 05. 2024. 22:02 >> 22:02
Čitaj mi:

od papirusa

Otkriven drevni svitak koji opisuje posljednje sate Platonovog života

Tek dešifrovani redovi teksta sa drevnog svitka od papirusa, koji je bio zakopan ispod slojeva vulkanskog pepela nakon erupcije Vezuva 79. godine, mogli bi da otkriju šta se dešavalo u posljednjim časovima života grčkog filozofa Platona.

Drevni svitak sadrži prethodno nepoznate detalje o tome kako je grčki filozof proveo svoje posljednje veče, slušajući muziku na fruli koju je svirala robinja iz Trakije.

Uprkos tome što se borio sa groznicom i bio na ivici smrti, učenik Sokrata i mentor Aristotela, koji je umro u Atini 348. godine prije nove ere, zadržao je dovoljno lucidnosti da kritikuje muzičarku zbog manjka ritma.

Dešifrovani redovi teksta ukazuju da se Platonov grob nalazio u jednom vrtu Akademije, prvog univerziteta na svijetu koji je on osnovao, odmah pored muzejona, prenosi RTS.

Prethodno je bilo poznato samo da je sahranjen negdje na imanju Akademije.

Tokom predstavljanja nalaza studije u Nacionalnoj biblioteci Napulja, profesor Gracijano Ranokija sa Univerziteta u Pizi, koji je sa svojim timom pronašao ugljenisani svitak, opisao je otkriće kao „izuzetan ishod koji obogaćuje naše razumijevanje drevne istorije.“

„Zahvaljujući najnaprednijoj tehnici dijagnostikovanja fotografija, konačno smo u mogućnosti da pročitamo i dešifrujemo nove sekcije teksta, što se ranije činilo nemogućim“, istakao je Ranokija.

Tekst takođe otkriva i da je Platon prodat u roblje na ostrvu Egina, najranije 404. godine prije nove ere kada su ga Spartanci osvojili ili 399. godine, ubrzo nakon Sokratove smrti.

„Sve do sada smo vjerovali da je Platon prodat u ropstvo 387. godine prije nove ere tokom boravka na Siciliji na dvoru Dionizija Prvog od Sirakuze“, dodao je Ranokija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније