Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

08. 05. 2024. 11:48 >> 11:48
Čitaj mi:

U FRANCUSKOJ 6. JUNA

Maradonina Zlatna lopta ide na aukciju, očekuju se milioni

Zlatna lopta koju je Dijego Maradona osvojio kao najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu 1986. biće stavljena na aukciju u Francuskoj u junu, objavila je aukcijska kuća Aguttes.


Ovo je prva Zlatna lopta koja će ići na aukciju i, iako joj vrednost još nije potvrđena, aukcijska kuća očekuje da će postići milione 6. juna.

Maradona, koji je umro 2020, osvojio je nagradu nakon što je vodio Argentinu do pobjede na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, postigavši ​​pet golova u finalu u kojem je bio kapetan svoje zemlje i odigrao svaki minut turnira.

Taj se turnir vjerovatno najviše pamti po Maradonina dva pogotka protiv Engleske u četvrtfinalu. Maradona je nadskočio engleskog golmana Pitera Šiltona kada je postigao prvi gol s podignutom šakom, za šta je kasnije rekao da je gol zabila „Božja ruka“.

 

Drugi gol je dao nakon što je sa argentinske polovine terena prošao pet engleskih spoljnih igrača i proglašen je za „go vijeka“.

Dres koji je tog dana nosio, zajedno s loptom sa utakmice, već su prodati na aukciji.

Nakon utakmice protiv Engleske, Maradona je postigao dva pogotka u polufinalu protiv Belgije, a Argentina je na kraju slavila u finalu 3:2 protiv Zapadne Njemačke.

Nagrada Zlatna lopta uvedena je na Svjetskom prvenstvu 1982. godine, a na listi dobitnika su Italijan Paolo Rosi, Brazilci Romario i Ronaldo, Francuz Zinedin Zidan, dok je argentinski velikan Lionel Mesi jedini igrač koji je to priznanje osvojio dva puta.

Maradonina nagrada nestala je prije nego što se ponovno pojavila među nekoliko trofeja u aukcijskoj sobi.

Nedavno je povjerena Aguttesu, koji je sproveo istragu o njenom porijeklu i uspio je da je potvrdi kao Maradonin trofej Adidasove Zlatne lopte.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније