Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

01. 09. 2014. 12:03 >> 12:10

75 GODINA POSLIJE

Sjećanje na Drugi svjetski rat

Navršava se 75 godina od 1. septembra 1939., kada je napadom nacističke Nemačke na Poljsku započeo Drugi svjetski rat, najkrvaviji i najveći sukob u istoriji čovječanstva.

U ratu u kojem je učestvovala 61 država poginulo je oko 50 miliona ljudi. Procijenjeno je da je broj žrtva u Jugoslaviji bio 1,7 miliona, prenosi RTS.

Takođe, ranjeno je više od 35 miliona ljudi, samo u Jugoslaviji je oko pola miliona. U tadašnjem Sovjetskom Savezu umrlo je ili ubijeno 26,6 miliona građana.

U Evropi, materijalna šteta je procijenjena na oko 277,7 milijardi dolara prema cijenama iz 1938., a u Jugoslaviji na 46,9 milijardi dolara.

Drugi svjetski rat je započeo napadom na mjesto Vesterplate nedaleko od Gdanjska (njemački naziv je bio Dancig) 1. septembra 1939. u 4.45 sati ujutro, a izvela ga je njemačka krstarica "Šlezvig Holštajn".

U isto vrijeme njemački Luftvafe započeo je bombardovanje varošice Vejilun, u tadašnjoj graničnoj zoni. Samo u tom mjestu poginulo je 1. septembra oko 2.000 ljudi, a gotovo tri četvrtine građevinskih i drugih objeketa je uništeno.

Prelomni momenat u Drugom svjetskom ratu u Evropi bio je napad Njemačke na tadašnji Sovjetski Savez 22. juna 1941. Poslije poraza Njemaca kod Staljingrada početkom februara 1943. započelo je odstupanje Njemačke okončano maja 1945. potpunim porazom.

Na Pacifiku, napad Japana na američku pacifičku flotu u luci Perl Harbur na Havajima 7. decembra 1941. bio je povod za otvoreni ulazak SAD u rat, što će se okončati potpunim slomom Japana, a time i krajem svjetskog rata, 2. septembra 1945

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније