Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

05. 05. 2013. 20:38 >> 20:38

NAUKA

Sistem predviđa napad epilepsije

Grupa istraživača je objavila da je s uspjehom testirala sistem sastavljen od implanta i kućišta koji omogućava osobama oboljelim od epilepsije da predvidje predstojeći napad, prenijeli su francuski mediji.

U članku, objavljenom u britanskom časopisu "Lancet Neurology, istraživači preciziraju da se radi o uređaju postavljenom ispod pluća i povezanom s elektrodama za registrovanje električne aktivnosti na površini mozga.

Preko bežične tehnologije, informacije se prenose do ručnog kućišta koje izračunava vjerovatnoću pojave krize i pali crveno svijetlo u slučaju velike opasnosti od krize, bijelo ako je kriza umjerena i plavo ukoliko je mala.

Sistem je trenutno testiran na ukupno 15 pacijenata iz Australije i registrovano je malo sekundarnih efekata, istakli su istraživači.

Predviđanje napada moglo bi da omogući pacijentima i da uzimanju ljekove blagovremeno, a ne stalno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније