Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

14. 05. 2013. 09:56 >> 10:00

PRIZNANJE

Anđelina Džoli podvrgnuta mastektomiji

Jedna od najpoznatijih svjetskih glumica, Anđelina Džoli, u kolumni za "Njujork tajms" prvi put javno progovorila o dvostrukoj mastektomiji kojoj se podvrgla nakon što je saznala da nosi gen zbog kojeg postoje veće šanse da će oboljeti od raka dojke ili raka jajnika.

 

"S djecom često pričam o 'maminoj mami' i pokušavam da im objasnim bolest koja ju je uzela od nas. Pitali su može li se isto dogoditi i meni. Uvijek sam im govorila da ne brinu, ali istina je da nosim gen BRCA1, koji uveliko povećava rizik od razvijanja raka dojke i jajnika", napisala je u uvodu glumica.

"Ljekari su procijenili da imam 87 odsto šanse da obolim od raka dojke i 50 odsto rizika da ću oboljeti od raka jajnika. Nakon što sam doznala da je ovo moja realnost, odlučila sam se za preventivnu dvostruku mastektomiju. Započela sam s grudima, budući da je rizik od raka dojke veći od rizika od raka jajnika, a i operacija je kompleksnija", nastavlja Anđelina.

Napisala je kako se za ovu kolumnu odlučila podstaknuta željom da svojim primjerom inspiriše i informiše druge žene.

"Pišem ovo u nadi da će i druge žene imati neke koristi od mog iskustva. Rak je riječ koja još uvijek izaziva strah i duboki osjećaj bespomoćnosti. Ali danas je moguće testovima provjeriti jeste li skloni raku dojke ili jajnika i pravovremeno reagovati.

Anđelina je svoj tekst završila informacijom da su njeni rizici pali s 87 odsto na ispod pet odsto, ali uprkos teškoj odluci, zahvalna je partneru koji ju je podržao i dodala da je to učinila zbog svoje djece. 

Budući da je majku izgubila zbog iste ove bolesti, Anđelina piše: "Svojoj djeci mogu reći da ne moraju strahovati od toga da će me izgubiti".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније