Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

17. 06. 2013. 10:15 >> 10:16

SINUSI KAO BALON

Zijevanje hladi mozak

Zijevanje širom otvorenih usta uzrokuje širenje sinusa poput balona, čime se pumpa vazduh do mozga, što smanjuje njegovu temperaturu, piše Hafington post.

Naučnici sa Univerziteta „Merilend" tvrde da zijevanje pomaže mozgu da ostane hladan, a sinusi imaju značajnu ulogu posrednika.

Prema njihovim navodima, zijevanje nije znak dosade, umora ili potrebe za kiseonikom, već reguliše temperaturu mozga.

Mozak je izuzetno osjetljiv na promjene temperature i mora da se štiti od pregrijavanja. Kao i kompjuter, on najbolje radi kada je hladan.

Tokom zijevanja, zidovi viličnog sinusa koji se nalazi na obrazima sa obje strane nosa rastežu se poput harmonike i potpomažu hlađenju mozga, tvrde naučnici.

Prava funkcija sinusa je zapravo još uvijek predmet debate, pa bi ova teorija mogla da pomogne i u rješavanju tog problema.

Tvrdnja da zijevanje pomaže hlađenju mozga ima veliki medicinski značaj. Na primer, često zijevanje uglavnom prethodi napadima kod osoba koje pate od epilepsije i migrena.

Čak i nerođene bebe zijevaju, što se vidi na 4D ultrazvuku. Smatra se da je njihovo zijevanje povezano s razvojem mozga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније