Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

07. 07. 2013. 23:14 >> 23:14

OPASNE PO ZDRAVLJE

Visoke potpetice su neprijatelji kičme

Žene kojima je nošenje štikli imperativ dobrog izgleda i ljepote trebaju biti svjesne da lako mogu da plate danak narušavanjem zdravlja, upozoravaju stručnjaci.

Dugotrajno nošenje visokih potpetica, naročito ako je to svakodnevna praksa, može izazvati bolove u koljenima, leđima, vratu, urastanje noktiju, čukljeve, ali i trajne deformitete stopala i kičme.

Svaka potpetica viša od pet centimetara predstavlja opasnost po zdravlje, a nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da sve žene koje intenzivno nose visoke potpetice trpe bolove - neke nakon jednog sata, šest minuta i 48 sekundi, a njih 20 posto već nakon 20 minuta.

Što je štikla viša, veći je nagib tijela prema naprijed. Zbog toga, žene se naginju u suprotnom smjeru da bi kompenzirale neprirodni položaj tijela. Zbog toga kukovi nisu u ravni što stvara stalni pritisak na kičmu.

Visoka štikla izaziva pomijeranje karlice unaprijed, a to uzrokuje da se u krstima kičma zakrivi unaprijed (lumbalna lordoza).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније