Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Tijana Mišković, TVCG

25. 11. 2017. 20:10   >>  19:45

PODGORICA

U novembru 17 oboljelih od šuge

Iako smo mislili da su neke bolesti iskorijenjene, one se ipak i dalje pojavljuju, ali srećom, ne u većem obimu. Jedna od njih je šuga, od koje je u novembru u Podgorici oboljelo 17 osoba, od čega jedan slučaj u osnovnoj školi Vlado Milić. Iz te obrazovne ustanove napominju da nema razloga za brigu, a u Institutu za Javno zdravlje da je broj zaraženih u granicama normale.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da nije evidentirano povećano obolijevanje od šuge među predškolskom i školskom populacijom, ali ni u ostatku društva. Jedan slučaj oboljelog učenika u Osnovnoj školi Vladi Milić ne bi trebalo da zabrine roditelje.

"To je zarazna bolest, medicinski je problem i medicinski je rješiv. Stoga mjesta velikoj zabrinutnosti nema", poručuje direktorica OŠ Vlado Milić, Biljana Ćulafić.

Škola je dobila uputstva za reagovanje u ovoj situaciji od Instituta za javno zdravlje. Urađena je i dodatna dezinfekcija učionica i toaleta.

"To nužno ne znači da dijete u kontaktu sa drugim djetetom ili koristeći zajednički pribor neće biti zaraženo. Dijete treba izolovati, sljedeći korak je da dijete ne stigmatizujemo", kaže Ćulafić.

Pojava skabijesa ne vezuje se uvijek za socijalni status i higijenske uslove, već svi mogu nekada biti zaraženi šugom.

"Dobija se direktnim kontaktom sa osobom koja je zaražena ili indikretno preko stvari u okolini, posteljine, peškira, predmeta", pojašnjava pedijatrica Envera Lekić.

Simptomi se mogu javiti od 4 do 6 nedjelja nakon kontakta sa oboljelim. Ipak, zaposleni, roditelji i djeca trebalo bi da preduzmu odgovarajuće mjere kako se bolest ne bi širila.

"Svi koji su bili u direktnom kontaktu, posebno porodica, da i oni imaju tretman protiv skabijesa. Kod ljekara pođu, dobije se recept za kremu i način na koji se aplicira krema protiv skabijesa", objašnjava Lekić

A simptomi ove zrazne bolesti su pojačan svrab, a nakon nakon nekog perioda pojavaljuje se crvenilo i promjene na koži. Od početka godine u Crnoj Gori prijavljeno je 490 slučajeva obilijevanja od šuge, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније