Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

25. 07. 2013. 15:41 >> 15:42
1

NALJEPNICA

"Zmaj" - oružje protiv komaraca

Komarci nas pronalaze tako što nanjuše ugljen dioksid koji ispuštamo iz tijela. Upravo na to računaju tvorci "Kajt peča" (Kite Patch), male neotrovne naljepnice koju treba da prikačimo na odjeću i učinimo se nevidljivim za leteće krvopije i to do 48 sati.

 

Prepoznaju nas i po dahu, koži i znoju. Ali glavni orijentir im je miris ugljen dioksida. 

"Kajt peč"  razvili su Grej Frendsen, Majkl Braun i Torej Tajanaka iz kompanije "Olfactor Laboratories", na temelju otkrića naučnika Anandasankara Raja i njegovih kolega na Univerzitetu Kalifornia Riversajd, a koji su 2011. objavili rad u kojem su otkrili koje su to hemikalije što navode komarce na krivi put, blokiraju im mogućnost otkrivanja CO2 ili toliko "motivišu" senzore kojima ga otkrivaju, da ih potpuno zbune. 

U projektu, za koji trenutno traže finansijsku podršku, kako bi ga svima učinili dostupnim, tim želi da testira svoj proizvod na terenu u Ugandi, u kojoj bi istovremeno pružio više od milion sati zaštite porodicama s visokim brojem zabilježenih slučajeva malarije, kako bi ga optimizovali za globalnu distribuciju i pripremili za ishođenje potrebnih dozvola.

U nastavku pogledajte kako naprava funkcioniše:

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније