Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Radio Jadran ]

09. 09. 2018. 09:43 >> 09:23

SAVJETI LJEKARA

Lijepa koža i nakon ljeta

Poslije dugotrajnog izlaganja suncu, preplanula koža lica i tijela, ubrzo blijedi, izgleda umorno, često je isušena, iritirana, i opuštena. Na licu se pojavljuju kako tamne mrlje, tako i potpuno nove bore. Sve navedene promjene posljedica su dejstva sunčevih zraka koji oštećuju kožu, pa ona prestaje sa proizvodnjom kolagena i elastina, upozorava Zorana Đaković, dermatovenerolog.

Koži je poslije ljeta neophodna dodatna njega kako bi se oporavila u nadolazećim jesenjim danima, podsjeća Đaković.

"Najvažniji zadatak u ovom periodu jeste povratiti balans vlažnosti i masnoće u koži. To se može učiniti i kod kuće upotrebom pilinga za lice i tijelo, kao i korišćenjem hidratantnih krema, seruma i maski na bazi hijaluronske kiseline, fosfolipida, esencijalnih masnih kisjelina, vitamina E, vitamina C, kao i drugih sastojaka koji su deficitarni u koži", kaže doktorka Đaković.

U dermato-kozmetološkim centrima mogu se obavljati i složenije obnavljajuće procedure, kao što su hemijski piling lica i mezoterapija lica i tijela.

Mezoterapija je metoda kojom se hranljive, vitaminske i osvježavajuće supstance, tankim iglama ubacuju duboko u kožu, što pomaže da se ona regeneriše i revitalizuje nakon oštećenja koje je pretrpjela tokom ljeta.

"Mezoterapija se radi najčešće u dermatološkim ordinacijama, a njena uspješnost umnogome zavisi od edukovanosti mezoterapeuta i kvaliteta upotrebljenih preparata," saopštila je Đaković.

Do posjete vašem izabranom dermatologu veoma je bitno:

Prvo, izabrati adekvatne sapune za pranje – koristite sapune ili gelove za lice i tijelo koji uspostavljaju pH balans kože i koji je dodatno ne isušuju.

I dodatno, ne zaboraviti i u ovom periodu unošenje dosta tečnosti, najbolje vode i to do dva litra dnevno. Voda pomaže detoksikaciji organizma, a najbolji je saveznik zdrave i zategnute kože.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније