Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ RTS, objavila B.B. ]

26. 10. 2018. 08:21 >> 08:01

LJEKARI UPOZORAVAJU

Pušenje nargile štetno po zdravlje

Pušenje nargile posljednjih godina je veoma popularno, posebno među mladima i to maloljetnicima. Bez obzira na godine, pušenje nargila je štetno, a i sama oprema često je rasadnik raznih zaraznih oboljenja, upozoravaju stručnjaci.

Iako u nargila barovima piše da je zabranjeno za mlađe od 18 godina, oni su im najčešći gosti. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je jedna šiša jednaka kao 20 popušenih cigareta, što znači da ako djeca jedan sat puše nargilu, to je kao sto i više popušenih cigareta.

"Prva posljedica upotrebe nargile je, nažalost, zabluda mladih koji misle da je to manje škodljivo, da je manje štetno nego cigarete, iz prostog razloga što su maskirane raznim ukusima, ali postoje vrlo opasne posljedice, isto kao i kod cigareta. Akutne posljedice gde dolazi do povećanja krvnog pritiska, ubrzanog rada srca, trovanja ugljen-monoksidom", upozorava Ika Pešić, doktorka Kliničkog centra Srbije.

Ona objašnjava da je u nargili mnogo veća količina ugljen-monoksida, preko 15 puta više nego kod cigareta, jer tu ugljen-monoksid proizilazi iz sagorevanja duvana i iz sagorevanja uglja.

"Tu su i veoma opasne i štetne kancerogene materije, teški metali, toksične materije koje izazivaju ozbiljna oboljenja – karcinom pluća, karcinom ždrela", objasnila je dr Pešić.

Prema njenim riječima, dodavanjem nargile od jednog do drugog pušača dolazi do raznih infekcija i prenosivih bolesti, poput tuberkuloze, herpesa, gripa, hepatitisa i to je ono što je izuzetno opasno, jer je taj nastavak plastičan i na njemu se dugo zadržavaju i bakterije i virusi. Nastavci se ne mijenjaju često bilo u kućnim uslovima ili nargila barovima.

Pešić ističe da su nargila sadržaji koji se puše duvanski proizvodi i da bi i barovi koji koriste ovu vrstu ponude trebali da podliježu istim zakonima koji regulišu kontrolu duvana.

"Postojeći zakoni treba da se poštuju, i da se obavezno, a nadam se da će to biti u skorije vrijeme, nargile kao i svi ostali nadolazeći duvanski proizvodi na naše prostore stave pod strogu zakonsku kontrolu" zaključuje Pešić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније