Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavila: M.M.LJ. ]

26. 12. 2018. 20:30 >> 20:03
1

NAUČNICI SAVJETUJU

Porez na meso kao na alkohol i gorivo

Oporezivanje crvenog mesa i proizvoda od mesa moglo bi da spriječi oko 220.000 smrtnih slučajeva godišnje i uštedi 40 milijardi dolara u zdravstvu, rezultati su nove studije koja je sprovedena na Univerzitetu Oksford.

 

Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svinjetina, govedina i jagnjetina su vjerovatno "kancerogene" vrste mesa. U kategoriji raka, bez sumnje klasifikovani su svi mesni proizvodi su. Takođe su povezani sa srčanim oboljenjima, moždanim udarom i dijabetesom.

Doktor Marko Springmen, glavni autor studije, smatra da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih proizvoda dobar način da se potrošači podstaknu da izaberu zdraviju hranu, kao što je to slučaj sa drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta.

“Cijena hrane je osjetljiva tema. Pristupili smo kreiranju klimatske politike za prehrambeni i poljoprivredni sistem iz perspektive zdravlja, kako bi otkrili može li se hrana proizvoditi bez ugrožavanja zdravlja ljudi”, objasnio je on i dodao da crveno meso sa visokim sadržajem masti i prerađeno meso neće ograničiti nikoga, biće snažan signal potrošačima i smanjiće pritisak na zdravstvene sisteme.

Negova istraživanja pokazuju da bi se takvim porezom smanjila potrošnja crvenog mesa i mesnih prerađevina za 16 posto.

“Niko ne želi da mu vlada govori o tome šta da jede. Međutim, jasno je da upotreba crvenog mesa i prerađenih proizvoda ima svoju cijenu”, rekao je Springman.

I to nije sve. Nedavna studija je pokazala veću vjerovatnoću da će manični ljudi u svojoj ishrani imati više mesa tretiranog nitratima, kao što je sušena govedina, viršle, salame i druge mesne prerađevine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније